Ufomammut – Ekko, Utrecht, 19 oktober 2012

***

Italië is een prachtig land, met mooie wijnen, mooie vrouwen, culturele meesterwerken in elk dorp of stadje, een fascinerende politiek… Maar muziek? Nee, dat is toch niet waar je meteen aan denkt. Eros Ramazotti, Sabrina, Gazebo, Matia Bazar, het is leuk voor een songfestival of andere gimmick, maar toch niet iets voor de serieuze muziekliefhebber.

Wat zeg ik daar? Ineens doemt daar voor mij de fraai gestucte betonmuur van Ufomammut op. Allemachtig! Voor de vaste klanten van Roadburn is Ufomammut al een langer bekende parel in de drone metal, maar mij was het tot de heftige kennismaking van gisteravond even ontgaan.

Het voorprogramma Incoming Cerebral Overdrive laat er al geen gras over groeien. De zanger besluit al snel dat het podium van Ekko hem te krap is en neemt de halve zaal over, omringt door vrolijke headbangers. Dit dreunt al lekker door. Hier staat een stel capabele betonvlechters te hakken. Ufomammut gaat daar vervolgens nog eens lekker in het kwadraat overheen, met ijzersterke drones en een spannende, monumentale psychedelische muur van geluid er over heen. Waar Vive la Fête vorige week nog vooral ongericht veel geluid produceerde, staat het volume hier volledig ten dienste van de muziek. Gelukkig had ik de oordoppen nog. Als Italië meer van dit soort bouwvakkers heeft, dan is de economie er snel weer bovenop. Ufomammut produceert wat ze zelf psychedelische sludge noemt. Niemand die kan beschrijven wat het is, maar je herkent het meteen als je ’t hoort. IJzersterk optreden, voor mij een fijne verrassing zo op de vrijdagavond.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: