Noorderslag 2013 – zaterdag 12 jan

De laatste dag is voor Noorderslag, het basisfestival van dit weekend en traditiegetrouw de presentatie van de Nederlandse bands. Dit alles op één compacte lokatie, de Oosterpoort, waardoor het veel makkelijker is om overal in en uit te lopen. Daarom geen sterren, want dat slaat de boel toch al te plat. Maar wel een winnaar: Pien Feith, gevolgd door de feestjes van Town of Saints, John Coffey en Skip & Die.

We begeven ons eerst naar The Horse Company. Zij maken lange, melodieuze nummers met veel gitaar. Hoor ik daar Moss? het ligt er wel erg dicht tegenaan. Mooi begin, dit deugt goed. Dat geldt al weer een stuk minder voor The La La Lies, een oersimpele, overbodige rockband. Ze zullen wel vooraan staan als AC/DC weer eens in het land is.

20130113-175004.jpg

Dan Blaudzun. Ik zie de set van Heavy Flowers nu voor de derde keer binnen een jaar, en je kan zien dat de band de nummers al vele, vele malen meer heeft gespeeld. Alles is enorm goed op elkaar ingespeeld, maar daarbij trapt Blaudzun ook in de belangrijkste valkuil van ervaren bands: het wordt allemaal een beetje sleets, de mooie breekbaarheid van zijn liedjes gaat hier wat verloren. Ik vraag me een tijdje af wat er hier nu mist, maar realiseer me ineens dat er niks mist, maar dat het juist allemaal teveel is: het is te dicht geplamuurd, teveel licht, teveel geluid, teveel “hallo Groningen daar zijn we weer!” Teveel optredens gedaan, vrees ik.

Dat had ook kunnen gelden voor Town of Saints, die alleen al tijdens het festival een keer of vijf geprogrammeerd staan. Maar hier geen spoor van sleet of vermoeidheid. “We hebben hier zo ontzettend veel zin in!” Wat een sympathieke band is dit zeg! Je geeft deze half-akoestische punk-folk meteen het voordeel van alle twijfel, dit is op afstand de band met de hoogste gunfactor. Town of Saints speelt een thuiswedstrijd (Hoogkerk rules!) en pakt het zaaltje ondanks het vrij slechte geluid lekker in.

In de VPRO bovenzaal mag Pien Feith nummers presenteren van haar nieuwe cd, die in maart verschijnt. Ik had al eerder eens wat akoestische versies gehoord, maar nu in volledige bezetting valt alles superieur op zijn plek. Gouden vondst om een extra percussionist bij te plaatsen, zowel muzikaal als voor het podiumplaatje. Maar belangrijkste winst is dat Pien er in is geslaagd om echt goede nummers te maken. Voorheen was er nogal eens sprake van richtingloos gepiel, maar die zoekende fase is nu voorbij. Hier staat echt een heel goede Pien met een heel goede band heel goede dingen te doen! Houdt dit in de gaten!

20130113-175322.jpg

Van heel andere orde zijn de zingende dames in de achterzalen. Zit ik verdorie een heel seizoen Voice of Holland te kijken, maar de echte voices (naast Pien) zijn toch Rina Mushonga en June Noa. Dat wil nog niet zeggen dat ze ook goede, overtuigende muziek maken. Rina geeft haar stevige strot eerst alle ruimte in een strak rocknummer, maar blijft daarna wat hangen in de zogenoemde gevoelige nummers. June Noa is eigenlijk wat te mainstream voor Noorderslag. Keurige set met haar achtmans (!) band, maar haar enorm soulvolle stem verdient wat meer gruizigheid in plaats an correctheid.

De popprijs gaat niet heel verrassend en onder begeleiding van de traditionele bierdouche (ingevoerd als publiekskritiek sinds Two Unlimited, winnaar 1992) naar Racoon. Die hebben geloof ik een vrij succesvol plaatje uitgebracht, maar dit soort bandjes ontgaat mij meestal grotendeels. Ze spelen overigens wel een heel prima set, met veel opvallende referenties naar klassiekers uit hun eigen muziekgeschiedenis; ik hoor in elk geval Gorillaz en What Fun voorbij komen.

Later in de grote zaal wordt het een stuk gruiziger met DeWolff, uitgegroeid tot de lievelingen van de organisatie, want ik zie ze hier al voor de derde keer. Ze zullen onderhand wel zo’n beetje meerderjarig zijn en leggen een mooie pot op de mat. Voorheen verloor de band zich nog wel eens in lange, richtingloze solo’s, maar daarvoor heeft de organist nu Orgelvreten ter beschikking. Dat speelt op het eind van de avond voor een al lang niet meer nuchtere menigte een gruizige orgel-battle, gestut door een drummer en bassist. Op het randje tussen leuk en gimmick, maar na vier nummers ben ik er wel zo’n beetje klaar mee.

20130113-175511.jpg

Daily Bread pikken we niet helemaal mee helaas, want de laatste nummers tonen hier een enorm gegroeide band, die een stevige bak electrorock in stijl van Vive la Fête over het gewillige publiek stort. Gauw de dopjes in de oren! Interessante bijkomstigheid is dat Daily Bread met hun mooie herrie ook de perfecte invulling zijn bij de nieuwe vondst op lichtgebied, die hier in de kleine zaal wordt getoond: een zevental lichtbogen op het podium, die verlengd zijn in de zaal en daardoor een enorme diepte geven. Dit gaan we nog meer zien op de grote festivals! En waarom ook niet meteen met Daily Bread er bij.

Tussendoor treffen wij nog John Coffey in een hard dampende kelder. Deze ruige snorren weten waar de monitorboxen voor bedoeld zijn: om op te staan natuurlijk! “Van de PA-boxen mag je ook af springen!” roept Coffey tegen het crowdsurfende publiek, dat hier toch wat praktische problemen ziet in het lage keldertje. Ha! Hier zit de sfeer er lekker in! Dat we ze nog maar heel veel mogen treffen in ’s lands feestschuren de komende zomer. Rock!

20130113-185820.jpg

We begeven ons nog even nieuwsgierig naar Kensington. Ook al zo’n 3fm-knaller, met wat al te klinische Coldplay-muziek. Zal vast een hele grote worden (of al zijn), maar dit kan ik wel missen de volgende keer. Helemaal omdat we hierdoor Traumahelicopter – sowieso de band met de beste naam van het festival – missen, die volgens 3voor12 letterlijk het plafond er af spelen.

Maar ook Skip & Die is geen misselijke uitsmijter. Deze band is met hun onontkoombare, percussiegestuurde tropical feestelectro helemaal klaar voor de komende grote festivals. De zingende, hijgende, schreeuwende en krioelende powergirl als frontvrouw pakt iedereen in. Wat een performance!

20130113-190113.jpg

Zie hier de cijfers van 3voor12.
Zie hier de recensies van Kindamuzik.
Zie hier een enorme hoop video’s, met petje af weer voor VPRO 3voor12, het beste wat de Nederlandse media te bieden hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: