Alt-J – Vredenburg, Utrecht, 26 feb 2013

**1/2

Alt-J is verantwoordelijk voor de beste plaat van vorig jaar, en wat mij betreft ook voor het beste concert, bij ITGWO. Ok, ik geef meteen toe (en dat blijkt ook wel uit de beschrijving), de zomerse sfeer was toen allesbepalend, maar hoe brengt Alt-J het er af in een saaie hal aan de snelweg, in de nasleep van de winter, maar met een half jaar meer ervaring voor deze nog altijd jonge band?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: dat valt niet mee. Alt-J is een statische band, die heel degelijk en goed maar vrij braaf de nummers van An Awesome Wave speelt. En dat is dan wel zo’n beetje dat. Dit blijkt het laatste concert van een Europese tour te zijn, dus misschien ruikt het paardje stal, maar vaak genoeg is zo’n laatste optreden ook voldoende aanleiding om nog eens lekker los te gaan. Zo niet hier. Alt-J mist het karakter en de gruizigheid om er meer van te maken dan een wat plichtmatige replay van de op zichzelf uitstekende cd. Zelden klonk “please don’t go I love you so” zo mathematisch doordacht en los van emotie.

Halverwege horen we nog één nieuw nummer, Buffalo, dat naadloos aansluit bij de wat kwiekere nummers van de eerste plaat, maar waaruit nog niet blijkt dat de band het in de toekomst heel anders aan gaat pakken. Bovendien is één nieuw nummer wel erg karig, want de totale set duurt hiermee nauwelijks een uur, wat te weinig is voor een band die weliswaar jong is, maar die ook rap ervaring heeft opgebouwd en dus wat meer vermogen zou moeten hebben om eens wat nieuws te proberen bij het publiek.

Alt-J moet goed bedenken hoe ze een blijvertje gaan worden, in plaats van een leuk novelty-bandje, dat door saaiheid in de vergetelheid gaat raken.

Andere recensies: Kindamuzik geeft wat meer krediet

20130227-144144.jpg

20130227-144156.jpg

20130227-144226.jpg

20130227-144246.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: