Wovenhand – Tivoli, Utrecht, 27 feb 2013

***1/2

20130228-005140.jpg

Eerst even het uitgangspunt van de avond: Dave Eugene Edwards valt met Wovenhand in de categorie van het beste wat er tegenwoordig live op de podia te zien is. Live at Roepaen is de registratie van de vorige tour in het knusse kerkje van Ottersum (bij Gennep) en absoluut één van de meest indrukwekkende live platen van de laatste tijd. Die tour zag ik toen in Paradiso, vol bewondering en respect (*****).

Dat niveau wordt vanavond in Tivoli niet gehaald. Wovenhand begint stevig, met een aantal nummers van The Laughing Stalk. Deze laatste plaat is fors steviger dan de voorgaande, en Edwards is dan ook niet meer de in zichzelf gekeerde frontman op de barkruk. Hij is nu de in zichzelf gekeerde frontman in stemmig zwart, staand naast zijn bandgenoten. Maar laat er geen misverstand over bestaan: de rest van de band blijft dienstbaar aan de dominee zelve.

Ik vind Edwards met Wovenhand het beste in de ingetogen, folk-geïnspireerde nummers van de voorgaande platen. De hardere nummers hebben in Tivoli vanavond ook wel wat te lijden van het matige en vlakke geluid. Dat haalt de nuance er enigszins uit en dat is jammer, want juist in de nuances schuilt de meerwaarde van Wovenhand. Maar het is niet alleen een kwestie van geluid, ook de band zelf schuwt het stevige geschut niet. Edwards laat zich daarbij zelfs verleiden tot een beweging die doet denken aan een onwennige saloondanser.

Edwards is de enige echte vertegenwoordiger van het oudtestamentische gevoel van de duivel op de hielen. Hier staat nog steeds overtuigende evangelische duisternis. Al met al uitstekend optreden, maar zonder het kippenvel van de vorige keer.

PS reminder voor de volgende keer: toch even terug fietsen als ik aan het eind van de straat bedenk dat ik de oordopjes ben vergeten…

20130228-004826.jpg

20130228-005014.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: