Canto Ostinato festival, Beurs van Berlage, Amsterdam, 28 april 2013

Wat een ongelooflijk goed idee, dit CantoXL Ostinato festival! In het toeristische rumoer van Amsterdam in de aanloop naar de troonwisseling biedt de Beurs van Berlage een oase van subtiele en wonderschone minimale prachtmuziek. Het Cantofestival heeft niet minder dan twaalf minimal music vertolkingen, waarbij de verschillende varianten van de Canto Ostinato de hoofdrol hebben.

Ik kan helaas niet een heel festival meepikken, dus ik kies voor de uitvoering op twee vleugels, door Cantogrootmeester Jeroen van Veen en Antonio Correa. Man man, wat een voorstelling is dit! In anderhalf uur voeren deze geweldenaren ons mee langs een groot deel van het meesterwerk an Simeon ten Holt.

Ik weet niets van the art of piano playing, maar dit oogt buitengewoon complex. Misschien nog niet eens zozeer op techniek (al heb ik daar eerlijk gezegd geen idee van), maar in elk geval dan toch om deze semi-geïmproviseerde compositie draaiende te houden. Van Veen is min of meer in de lead en met hoofknikjes geeft Van Veen aan wanneer het meanderende maar zeer strakke ritme naar de volgende sectie beweegt. Correa geeft een mooie, volle inkleuring aan het geheel, waarmee de Canto zich zo fraai met klank en emotie onderscheidt van andere mimimalistische composities. Niettemin krijg je toch het idee dat het hele bouwwerk instort als Van Veen er eens naast zou zitten, maar niets van dat al. Ongelooflijk knap wordt laag op laag op laag gestapeld.

Van Veen wekt het idee volledig op improvisatie te spelen en kijkt nauwelijks op de bladmuziek, al slaat hij wel met enige regelmaat een bladzijde om. Correa speelt wat intenser dan Van Veen, die vooral ijzeren controle en beheersing uitstraalt. Bij elkaar een fabelachtige combinatie.

Meer over de Canto Ostinato op http://www.canto-ostinato.com/
Meer over Simeon ten Holt op http://www.simeontenholt.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: