Death letters., Ekko, Utrecht, 27 april 2013

***1/2

Death letters. is een tweemansformatie uit Dordrecht waar de ambitie vanaf spat. Dat heeft nog lang niet iedereen begrepen, getuige de wat magere opkomst in Ekko, maar dat weerhield Duende en Victor er niet van om bloedserieus uit te pakken. Hier staat een energieke band! Die komen duidelijk niet alleen voor het kratje bier in de kleedkamer. De band werkt met beperkte middelen: drum, gitaar, en de rest uit een apparaatje. Maar wat een drummer is Victor! Meedogenloos voortstuwend en retestrak. De band heeft geen boodschap aan afleiding uit de zaal: “wie liever wil praten kan achter naar het café,” geeft zanger Duende de lijntjes van het speelveld aan. Nog niet begrepen? Voor het volgende nummer loopt hij zelfs de zaal in om iemand even persoonlijk aan te spreken. Het helpt wel, want ook de akoestische nummers komen zo goed uit de verf in het inmiddels braaf luisterende Ekko. Het versterkt de professionele performance, en dat is duidelijk wat de heren willen uitstralen.

Met hun recente plaat Common prayers nestelt de band zich in een wat moeilijk te definiëren hoekje, met hardcore tegen het seventiesgevoel van Black Mountain aan, met prachtige akoestische nummers, en met door Mogwai geïnspireerde lange rock-soundscapes. In tegenstelling tot veel van de postrockvoorbeelden blijft de zang van Duende Ariza Lora altijd een prominente rol spelen. En daar wringt het voor mij ook een beetje hier. Ik vind de zang wat te beperkt om echt de finale klap uit te delen. In het hardcore gil- en schreeuwwerk is Duende een ijzervreter, maar tsja, als zang… Ik ben er niet kapot van. Verkeerde octaaf, denk ik.

De nummers van de band zijn sterk, maar af en toe wordt de spanningsboog iets te snel los gelaten. Soms mag het wat langer doortrekken, zoals op de plaat in het 8 minuten lange In lieu of flowers, en eigenlijk ook de nummers op Post historic. In de laatste twee toegiftnummers wordt dit echter ruimschoots gecompenseerd. Yes! Nog even de tent platspelen voor we gaan, dankuwel. Lekker avondje, met meer dan fascinerende band.

image

image

image

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: