Lightning Dust – Ekko, Utrecht, 6 oktober 2013

***

Voorprogramma Sväva schuift lekker aan in het veelomvattende genre dreampop. Klinkt vaak lekker dromerig, met fijne galm en melodieuze gitaren. Sväva doet goede poging, maar haalt het muzikaal nog niet bij bijvoorbeeld het veel interessantere Future’s Dust. Beide band vinden elkaar wel in de verlegen podiumpresentatie, maar vooralsnog zit Sväva ook muzikaal nog in de categorie geinige schoolbandjes.

Lightning Dust is die fase wel voorbij. Ooit begonnen als nevenproject van het stevig rockende Black Mountain, en ook muzikaal feitelijk de vriendelijke, zachte exponent daarvan. Dat leverde twee prachtige platen op, maar met de derde langspeler, Fantasy, pakt de band een meer zelfstandig geluid. De band gooit een saus van synthesizers over de nummers, waardoor zich een sterk eighties-gevoel opdringt. Lighting Dust komt zo muzikaal losser te staan van Black Mountain, maar er blijft en knagend gevoel hangen van ingeleverde originaliteit.

Middelpunt van de band is Amber Webber, met het charisma van een aardbeiverkoper, maar met een gouden keeltje. Dat geeft meteen de grenzen aan waartussen Lightning Dust zich beweegt. Hier is bepaald geen sprake van een flitsende band, en op zondagavond met een matig gevulde zaal moeten band én zaal even op gang komen. Dan helpt de overload aan synthesizers ook niet echt. Maar als iedereen na een half uurtje wat opgewarmd is overheerst dan toch de warmte en de sympathie. De betere nummers zijn bewaard voor de tweede helft, en Loaded Gun wordt zelfs snedig aangekondigd met ‘If you feel like dancing the next song if probably your only chance’. In de toegift krijgt het prachtige Antonia Jane een bijzondere softsynth-versie, waarin de stem van Webber centraler komt te staan dan in het origineel, op de vorige plaat Infinite Light. En dan is het toch jammer dat Lightning Dust na een krap uurtje al weer klaar is.

20131006-232532.jpg

Advertenties
2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: