Nick Cave & The Bad Seeds – HMH Amsterdam, 17 november 2013

*****

Met één van de beste platen van 2013 in de pocket had ik al gauw door dat ik Nick Cave in de Bijlmer bierhal niet mocht missen. Geruchten van optredens op Lowlands, begin november in de HMH en vanuit Engeland snelden the prince of darkness al vooruit, en hatsikidee, wat een overwinning! Nick én de Bad Seeds zijn beter dan ooit en geven hier het beste concert van 2013.

Vergeef me het cliché, maar Cave is echt als een goede bordeaux, die met de jaren beter wordt. Nick Cave is inmiddels aan zijn derde of vierde jeugd bezig. Hij heerst op het podium, zingt, schreeuwt en fluistert, soms met de waanzin en de koppigheid van de oude Cave, en soms als een krioelende geile crooner, die leunt hij op letterlijk op het publiek en muzikaal op de uitmuntende Bad Seeds. Aangestuurd door secondant Warren Ellis zijn de Bad Seeds volledig in control. Alles klopt, alles loopt, en het klinkt als een klok. Dan is het lekker leunen voor Nick. Hier staat een collectief op het toppunt van zijn macht.

Na een nummertje inspelen met We know who UR gaat het al bij het tweede nummer helemaal los bij Jubilee Street. The front seat is not for the fragile, zegt een oude Birthday Party-plaat in mijn kast al. Twee uur lang volgt een afwissend programma met oude en nieuwe nummers, waarbij opvalt hoe goed het nieuwe werk toch is, dat moeiteloos staande blijft tussen de klassiekers. Maar de hoogtepunten zijn toch de fenomenale versies van The Mercy Seat, aangejaagd door een strakke akoestische gitaar en een Cave die zingt alsof hij net uit de teugels mag, en Stagger Lee, dat wordt opgerekt van murder ballad tot een waanzinnig epos van ruim tien minuten. Halleluja! Een zondagavond met de duivel op de hielen.

20131118-200958.jpg

Advertenties
3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: