Meindert Talma – Kargadoor, Utrecht, 20 november 2013

****

Spelen met clichés is bij Meindert Talma nooit ver weg, dus is de werfkelder van De Kargadoor een mooie locatie voor de voorstelling Kelderkoorts. Het is allemaal wat krap bemeten voor de twee meter lange held, maar Meindert zelf maalt nergens om en trakteert ons onverstoorbaar als altijd op een lekker menu van filmpjes, liedjes, dia’s en verhaaltjes. Het is allemaal geen driesterrenmaaltijd, maar van het soort schnitzel waar je in een eetcafé zo enorm aan toe kunt zijn. Ha, lekker!

Het is wel even omschakelen, drie dagen na het beste optreden van het jaar, maar welbeschouwd is Meindert natuurlijk gewoon de Nick Cave van de Fryske Wâlden, qua eigenzinnigheid (als autonoom genie met relativeringsvermogen), muziek (orgel als centraal instrument) en thematiek (geloof, seks en zelfkant). Dat leidt hier in de kelder tot een mooie avond vol uneasy listening, met prachtige wonderlijke liedjes, doorspekt met het voorlezen van heerlijk droogklotige passages uit de eigen autobiografie van Neerlands onbekendste popster.

Waarom is Meindert Talma eigenlijk zo goed? Een lijzige zanger solo achter een orgel en met dia’s op de achtergrond is geen standaard formule voor succes, per slot van rekening. Maar Meindert heeft een onvoorstelbaar groot vermogen om evenwicht te houden tussen bloedserieus en zelfspot. Daarmee bezingt hij zeer herkenbare herinneringen: Surhuisterveen is net Veenwouden, en Vera in Groningen is niet anders dan Unitas in Wageningen. Wie het kent heeft een klik. De prachtig tragikomische teksten met kromme rijm en scheef metrum hebben het schaamteloze waar bijvoorbeeld Hans Dorresteijn ook niet voor weg loopt. Daarmee zet Meindert je continu op het verkeerde been: het huis van de stadskabouter is groot genoeg voor een mooie vrouw met lange benen, maar ja, die kan hij niet krijgen. Bij Meindert bestaan geen guilty pleasures meer, hij is een autonoom genie en een held voor iedereen die het ziet.

20131121-193938.jpg20131121-193957.jpg

Advertenties
3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: