Le Guess Who dag 2: ontdekkingsreis in Utrecht, 29 november 2013

Brokeback ** 1/2
Mike Donovan ***
Califone –
Esmerine *****
The Black Angels ****

Vandaag van start met Brokeback in de Spiegelzaal van Tivoli. Mooie lange postrock instrumentaaltjes tussen Tortoise en Deer Hunter in. Klinkt goed, maar het oogt allemaal wel erg ongeïnspireerd. Al kan ik me zo voorstellen dat het viertal uit Chicago vooral wat geïrriteerd is door het vervelende geouwehoer achter in de zaal.
20131130-024021.jpg
Bij de half gevulde zaal van De Helling is dat wel anders, zoals eigenlijk altijd hier. Dat is dan zeker ook te danken aan Mike Donovan, een goede zanger met rauw randje en alleen een gitaar, die het publiek tot luisteren weet te brengen. Dit is een zanger met lef, hier moet veel ervaring op straat in zitten.

Gauw door naar voormalig kerk Leeuwenbergh voor Esmerine, waar ik veel te vroeg ben en dus nog het staartje meepik van het experimentele geluid van Califone. Verdorie, daar had ik best meer van willen zien, dit is veelbelovend! Hoe dan ook zit ik wel mooi vooraan bij Esmerine, en daar kwam ik voor. Ik zag ze vorig jaar in een intieme driepersoonssetting met hooguit dertig andere gelukkigen in een oefenhoksessie in DBs, maar vanavond is het andere koek. In de fabelachtige setting van Leeuwenbergh komt de experimentele kamermuziek van de zeven multi-instrumentalisten (ik tel zeker twintig instrumenten) geweldig tot zijn recht. Esmerine komt voort uit de Montreal-scene, met bands als Godspeed! You Black Emperor en A Silver Mt. Zion, waar verschillende leden van Esmerine een geschiedenis in hebben. Esmerine werkt vergelijkbaar, niet als vaste band, maar als collectief. In Istanbul heeft dat in samenwerking met Turkse muzikanten een wonderschone mengeling met oosters-Turkse klanken opgeleverd, tot een buitenaards prachtige muziek. Oh oh wat is dit mooi!
20131130-023811.jpg
Dan is het even omschakelen naar de psychedelische spacerock van The Black Angels . Oordopjes weer in! De band wordt omlijst door vloeistofdiaprojecties, en met zo’n stem is Hawkwind nooit ver weg. Dat betekent niet dat hier gedateerde seventies wordt gespeeld, integendeel: in een bedwelmende trip krijgt de psychedelische stonerrock hier een geweldige slinger naar de toekomst, zoals het LGW-boekje ook al constateert. Strak en repetitief, zonder gepiel. Dit is serieus goed!
20131130-023903.jpg

Zie hier full concert van The Black Angels in Seattle
Zie hier een indrukwekkende sessie van Esmerine voor de Colombe sessions, in de botanische tuin in Brussel

Advertenties
3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: