Le Guess Who 2013 – de zondag, 1 dec 2013

Damien Jurado ****
Föllakzoid ***
OM ****
Wooden Shjips ****

Vanwege bezoek van Sinterklaas moet ik het middagprogramma van LGW helaas missen, en ik sluit weer aan bij Damien Jurado in Tivoli. Overal briefjes aan de muur met de mededeling dat de bar dicht is tijdens het optreden, en dat de artiest vraagt om stilte van het publiek. Op zichzelf niet overbodig in Tivoli, al word ik altijd wat kriegel als dat op deze manier wordt gevraagd, in plaats van wordt afgedwongen vanaf het podium. Het is dus even onwennig, maar na pakweg drie nummers heeft Jurado het publiek in stilte te pakken. De briefjes zijn nergens voor nodig, Jurado kan het prima zelf, met zijn adembenemend mooie liedjes, fijne stem en slechts begeleid door sterk gitaarspel. Jurado gaat al jaren mee, maar let op, hier gaan wij nog veel meer van horen in de komende tijd.

Dan snel door naar De Helling voor een avond zware kost, en ik realiseer me tot mijn schrik dat het een slechte avond is om de oordopjes te vergeten… Gelukkig ook ter plekke verkrijgbaar, en nodig ook voor Föllakzoid uit Chili. Ik heb ze al maandenlang als favoriet op Spotify staan. Zuid Amerika is vanouds al een toevluchthaven voor Duitsers, maar toch nog onverwacht is er aan de duistere kant van deze connectie ooit ook de krautrock mee gekomen. De jongens van Föllakzoid spinnen dat uit in drie lekkere lange psychedelische nummers. Helaas blijven de jongens continu pielen met het geluid, waardoor de interactie met de omgeving beperkt blijft tot wijsvingers omhoog richting geluidsman. Prima nummers, maar de liveset oogt zo wat ongeïnspireerd.
20131202-121438.jpg
Daarna OM, bezwerende, zware duistere experimenten rond de basgitaar. Holy shit, dit is volkomen zen en ontwrichtend minimalisme tegelijk. Hypnotiserend duistere mantras in een fascinerende combinatie van Swans en Caspar Brötzmann, andere referenties kan ik zo gauw even niet bedenken. Dit soort onverwachte experimenten is wel wat LGW zo’n mooi festival maakt.
20131202-121030.jpg
Afsluiter van het festival zijn Wooden Shjips, sinds enkele jaren in de voorhoede van de gruizige pychorock. En terecht! Zonder gelul spelen de vier harige mannen de tent met een stevige geluidsmuur helemaal plat. Het klinkt retestrak, slechts uitgelicht met mooie psychedelische projecties, op drie muren. Onder het dwingende ritme van bas en drum zit er maar weinig variatie in de nummers, maar wat geeft het, als ze de hele nacht doorspelen is iedereen blij en houdt Le Guess Who nooit meer op!
20131202-121131.jpg

20131202-121254.jpg

Zie hier recensie van dag 4 bij 3voor12

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: