Mainstreet – Americahal Apeldoorn, 22 dec 2013

***

Onopgemerkt binnen mijn eigen subcultuur katapulteerde de Nederlandse boyband Mainstreet zichzelf in het afgelopen jaar tot ongekende hoogte, met een zeer toegewijde schare fans van meisjes van pakweg 5 tot 15. En zo ontrekt ook huize Darth Faber zich via dochterlief niet aan dit fenomeen. Aldus staat vandaag The Mainshow op het programma, en papa offert zich in deze vredelievende tijd van het jaar met alle plezier op om zich wat antropologische gedachten te vormen over deze fantastische sprookjeswereld van zoetigheid en meisjesgegil.

Ik vind mijzelf op deze zondagmiddag terug in de spuuglelijke Americahal in Apeldoorn, temidden van duizenden bloedzenuwachtige meisjes, geen jongens en enkele beduusd danwel ultracool kijkende papa’s. De sfeer zit er meteen goed in met voorprogramma Monsif, toch niet de minste in de kidsmuzieksector. Monsif is een fijne lefgozer, die het oestrogeenniveau met vijf van zijn monsterhits al flink opjaagt. De decibelmeter wordt al behoorlijk in het oranje gegild.

En dan begint het grote wachten. Gelukkig weet men hier dat het bloedzenuwachtige publiek gebaat is bij enig verwachtingmanagement, en op de grote schermen tikt de klok tergend traag de minuten weg. Aftellen met zijn allen in de laatste minuut, en allejezus daar zijn ze! De grootste Nederlandse band van dit moment komt onder dreunende bas en omringd door backlight en rook de trap af, en de decibelmeter in de zaal knalt meteen in het rood. Alle armpjes gaan omhoog en vanaf nu worden duizenden uren aan Mainstreet-footage gefilmd. Bij het hek vallen enkele meisjes in katzwijm, maar zo van een afstandje lijkt de schade op dat vlak mee te vallen.

Daan (15), Rein (14), Nils (15) en Owen (15) zijn van die jongens die ik op school natuurlijk helemaal niet mocht, want met hun mix van zelfverzekerdheid en verlegen oogopslag scoren zij alle meisjes, terwijl ik het moest hebben van onderscheidende vaardigheden als aardrijkskunde, schoolslag zwemmen en als kampioen parapluhangen bij de zwemvierdaagse. De jongens van Mainstreet kijken echter al niet meer op van een hal met gillende fans, en vakkundig worden de hormonen bespeeld, met een handbeweging, een gebaar, een kwinkslag. Daan, Rein, Nils en Owen zijn nochtans geen players, maar heel fatsoenlijke jongens, die vooral sympathiek willen zijn voor iedereen. Zelfs een nummer als Breaking the rules wordt braaf binnen de lijntjes ingekleurd.

Mainstreet heeft onvoldoende eigen nummers om een goed uur te vullen, maar dat is geen enkel probleem in deze tijd van het jaar, want wat doe je dan? Juist, kerstliedjes! Inclusief foeilelijke kersttruien, en op akoestische gitaar begeleid door Nils. Zo zit de show vol heerlijke zoete cliché’s, en dat is helemaal niet erg, want het werkt als een tierelier. Halverwege moet even de roadie met de dweil over het podium en toegeworpen knuffels opruimen, daarna vrolijk verder. En laten we wel wezen, de jongens zetten eigenlijk een behoorlijk goede en gelikte show neer.

En ach, de lage registers zijn wel eens wat lastig op deze leeftijd, en Rein vergat wel eens wat tekst, maar wat geeft het, dit is geen concert, dit is een Event! Een mooie vondst daarbij is om wat (vroege) jeugdfilmpjes te vertonen van de zingende jongens, die het stuk daarna live afmaken. Absoluut hoogtepunt is als vier meisjes uit het publiek op het podium mogen zitten, om daar door de dwepende jongens toegezongen te worden. Heerlijke zoetsappigheid, en de hormonale zenuwen van de meisjes stuiteren tot achter in de zaal en weer terug. Ach, wat een feest! My mind is blown.

*** van papa
***** (of meer als dat mag) van Nynke

IMG_2741 IMG_2739 IMG_2734 IMG_2740IMG_2731

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: