Concert van het jaar 2013

2013 was weer een uitstekend live-jaar. Ik zag een mooie mix van festivalconcerten (Noorderslag, Le Guess Who), grote concerten (Nick Cave, Sigur Ros, Mainstreet) en kleinschalige optredens waar je na het optreden met de band aan de bar een biertje drinkt (Low Vertical, Lightning Dust).

Dat maakt vergelijken lastig, of eigenlijk onmogelijk, maar goed, lijstjes moeten worden gemaakt en dat zal ik dus doen. Hoewel mijn zwak onmiskenbaar bij de kleine concerten ligt, is er geen ontkomen aan dat ik de beste concerten van dit jaar op het grote podium van de Bijlmer Bierhal zag.

1. Nick Cave & The Bad Seeds – 17 nov, HMH Amsterdam
Het beste optreden van het jaar. Punt. Het beste concert in jaren wellicht. Cave is in een fase beland dat hij eigenlijk geen slechte nummers meer maakt en geen slechte optredens meer doet. Tel daar bij op dat hij er ook echt wel zin in had deze avond, en je krijgt gewoon een steengoed concert. Zonder poeha van licht, film of andere showelementen, maar een man met zijn band die hele mooie dingen doet. Memorabel goed.

2. Sigur Ros – maart, HMH Amsterdam
Heel anders was dat bij Sigur Ros, een band die juist een prachtige integratie heeft gevonden tussen de dromerige muziek en de sfeer van beelden op de achtergrond. Alles klopt in deze combinatie, waardoor licht en beeld geen achtergrond meer is, maar onderdeel van het geheel. Sigur Ros heb ik al vaak gezien. Soms heel goed en soms toch ook echt wel wat minder, maar afgelopen maart werd een grote stap voorwaarts gezet in wat deze band live vermag.

3. Dakhabrakha – januari, Eurosonic, Groningen
Dakha Brakha is zo’n festivalontdekking die je van te voren eigenlijk niet kunt voorzien, maar die een showcasefestival als Eurosonic juist zo leuk maken. Met misschien honderd andere bezoekers presenteert zich hier een heerlijk experimenteel en muzikaal loepzuiver kunstcollectief uit de Oekraïne, zo’n land dat normaalgesproken alleen tijdens songfestivals even toont wat het waard is. Maar onder die oppervlakte ligt dus ook Dakha Brakha. Ik zag ze nogmaals in december, voor wederom een halfvol zaaltje, maar lat dat ze niet weerhouden om nog vaak terug te komen, want deze band verdient meer publiek.

Andere memorabele concerten
Dit was, zoals gezegd, een prima concertjaar, met (inclusief de score van festivals) gemiddeld één band per week. Daar zaten meer optredens bij die niet ongenoemd mogen blijven. Tijdens Eurosonic vulde Camera de drie kwartier met twee lange woeste Krautrocknummers, gelardeerd met één vocale bijdrage (“Scheisse!!”) toen de apparatuur instortte, maar de band niettemin stevig doorspeelde. Memorabel. Een aangename ontdekking op hetzelfde festival was The Future’s Dust, toen nog als verlegen beginnende band voor pakweg veertig liefhebbers, maar komende editie van Noorderslag als serieuze koploper van de Nederlandse galmende barokrock.

Sowieso doen de Friezen het goed dit jaar, want de tryout van Nynke Laverman in de prachtige Leeuwenberghkerk toonde al meteen dat Nynke muzikaal maar blijft groeien en nu definitief van internationale allure is. Heel anders is dan toch Meindert Talma, de o zo sympathieke orgelspelende schoolkrantdichter, met de zo herkenbare memoires en de onderkoelde humor. Niet iedereen houdt er van, maar ik wel.

Tijdens Le Guess Who mag The Fall niet ongenoemd blijven. De minachting van Mark E. Smith voor het publiek is stuitend en fantastisch tegelijk, maar poeh, wat een band. Oerdegelijke spacerock is voor mij het hoofdthema van LGW, met The Black Angels, Wooden Shjips en Föllakzoid. De meest spannende ontdekking op dit vlak is echter wel OM, een soort boedhistische kruising tussen spacerock, doom en oude Pink Floyd, in opperste concentratie gebracht. Wederom in de Leeuwenberghkerk zie ik dan ook nog Esmerine, multi-instrumentalisten uit de rijke muziekscene van Montréal, met een prachtige mix van postrock, klassiek en wereldmuziek.
Ten afkortte mag natuurlijk niet de eervolle vermelding ontbreken voor De Speeldoos, de prachtige mix van muziek, theater en lulligheid van Roos Rebergen en Torre Florim. Heerlijk.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: