Alamo Race Track & Conny Janssen Danst – How Long Is Now – Stadsschouwburg Utrecht, 4 jan 2014

*****
Stadsschouwburg Utrecht, 4 januari 2014

Ik kende Alamo Race Track eigenlijk maar half, in mijn beeld vooral als een wat saaie, uit de zompige moerassen van de Mississippi getrokken bluesrockband, maar dat blijkt een faliekante misrekening op deze wonderschone avond in de Utrechtse stadsschouwburg.

Conny Janssen Danst is waarschijnlijk het beste moderne danscollectief van Nederland. Conny Janssen stuurt haar twaalf prachtig gracieuze dansers met ongelooflijk complexe choreografieën de vloer op. Dat leidt op zichzelf al tot een fantastische dansavond, met een messcherpe balans tussen emotie en ratio, tussen orde en chaos, tussen liefde en waanzin, tussen schoonheid en performance.

Een gouden greep is de combinatie met Alamo Race Track, die in het duister op een verhoogd platform achter op het podium de muzikale omlijsting verzorgt. En dat doen ze bijzonder goed! Alamo Race Track – niet toevallig afgekort tot ART – schuwt zeker niet de zompige blues, maar wisselt net zo makkelijk naar de oude sound van Pink Floyd, naar steel pedal soundscapes van woestijnrock, en naar prachtige postrock, waar Mogwai continu op de loer ligt. Potverdorie, wat een fijne band is dit toch eigenlijk! En oh, oh wat combineert dit alles toch ongelooflijk goed met de betoverend mooie dansen op de vloer.

We boffen met een mini-concert van een goed half uur van Alamo Race Track na de pauze. Het eigen geluid zit hier en daar wel enigszins in de hoek van het Excelsior-label, maar zonder het belegene wat veel bands daar hebben. Anders gezegd: ze zijn veel beter. Lekker bandje, maar het is in de combinatie met de dansers van Conny Janssen dat hier een geniale ode aan de Kunst wordt gegeven. Dit is werkelijk een memorabele avond.

20140105-145424.jpg

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: