Vooruitblik Eurosonic en Noorderslag

Jubileum voor Darth Faber bij deze editie van Noorderslag en Eurosonic, want het wordt nu werkelijk de twintigste editie (noteert u dat even, organisatie? Hier spreekt een veteraan!). Terugkijken heeft echter geen zin met een nieuw spannend programma voor de boeg, dus bij deze doe ik voor het eerst dan ook maar eens mee met de vooruitblik: wat moet je zien? Wat klinkt er goed, wat belooft spannend te zijn? Zeven aanbevelingen voor Eurosonic, en vier voor Noorderslag. Gratis van Darth Faber. Kleine disclaimer: ik sla het woensdagprogramma over, want Darth moet ook nog werken.
Ergo:

Fauve
Zeer spannende Franse band, klinkt als een waardige opvolger van Noir Desir. Heel benieuwd hoe dit live zal zijn. Grand Theater is een mooie zaal voor deze band, en ik hoop dat alle logistiek mij meezit, want ik moet ba een drukke dag van ver komen en ze spelen al om 8 uur…
Donderdag, Grand Theater, 20.00

The Wands
Stukje Danish Delight, uitstekende psychedelic spacerock. Hier horen vloeistofdia’s bij, of het hedendaags equivalent daarvan. Mooie afwisseling tussen trage bas en opgevoerde gitaar. Veelbelovend.
Donderdag, De Spieghel up, 00.30

Alice Boman
Betoverend mooie muziek van Zweedse Billy Holiday, maar dan beter. I want you more than I need you… Licht in de duisternis. Piano, ruis, prachtig omfloerste zang, en verder is iedereen in de zaal stil. Een snik mag, want dit is tranentrekkend mooi.
Donderdag, Forum Images, 21.40

Kadebostany
Rare band uit Zwitserland, ook af en toe opererend als Fanfare of Kadebostany, heb ik begrepen. Laveert vakkundig tussen alternatieve electronica en, vooruit, hitgevoeligheid. Zeer catchy en dansbaar, maar toch duister, en absoluut spannend.
Vrijdag, Grand Theater, 20.00

The Black Heart Rebellion
Loodzware vette theatrale doom. Ooh, the darkness, hier krijgen we de last van de wereld opgescheept. Je moet er van houden, maar dit lijkt mij dus wel wat. Uit Gent, dus in goede schoot geworpen.
Vrijdag, Vindicat, 23.45

I Am Legion
De mannen van Noisia zijn een samenwerking aangegaan met Foreign Beggars uit Engeland en dat klinkt verdorie nog veel vetter dan wat ze al deden. Heftige drum ’n bass met hiphop shit, dit. Ik dacht hier zelfs even: is dit het antwoord op Die Antwoord?!
Vrijdag, 3FM cathedral, 23.00

Nadine Shah
Engelse dame in de broeierige hoek van PJ Harvey. Dit klinkt zee veelbelovend, met fraaie arrangementen en een sterke zang. Kan zomaar een hoogtepunt worden.
Vrijdag, Forum Images, 00.15

Dan nog een algemeen advies: sla alles uit Oostenrijk maar over. Dit is op afstand het minst progressieve muziekland dat ooit door de organisatie werd uitgelicht. Er lijkt nog altijd geen ontsnappen aan de historische invloed van Oostenrijkse draken uit de eighties, zoals Opus en Die Erste Allgemeine Veruntsicherung.

NOORDERSLAG
The Future’s Dust
The Future’s Dust was vorig jaar al een van de meest interessante bands van Eurosonic, en dat met slechts zes nummers, nog geen ep, en voor een man of 40 in de Shadrak. Dat belooft wat na een jaar vol ontwikkeling.

Monomyth
Misschien wel de meest ervaren band van Noorderslag, want ik zag ze eerder al in de incarnaties van 35007 en Gomer Pyle. De lange spacerocknummers zijn gebleven. Veteranen van Roadburn.

Rita Zipora
Opereert op het kruispunt van Spinvis en Eefje de Visser, en doet dat heel erg goed. Benieuwd hoe deze lange gedichten op muziek zich live staande houden.

Suit & Tie Johns
Met een soort van spacey sixties psychedelica sound toch opmerkelijk modern, maar wat wil je, dat is ook de sound van nu. En dat doen ze verdomd goed!

Ik ga er van uit dat iedereen aanraders als De Staat en Traumahelikopter zelf wel kan bedenken. En over de popprijs hoeven we ook niet heel moeilijk te doen, die gaat gewoon naar Blaudzun. De tribute voor Boudewijn de Groot sla ik geloof ik maar over, zo oud ben ik nu ook weer niet (en het is met die irritante Van Raven van De Kik). Voor wie echt een kater weg moet blazen speelt Mainstreet op zaterdagmiddag nog op de Grote Markt. En verder treffen wir uns ongetwijfeld weer rond de Febo. Enjoy!

Advertenties
4 reacties
  1. WvSchaik zei:

    Goede muziek uit Zwitserland?!? Dat is toch bijna niet te geloven.

    • Ik heb wel even een disclaimer over Oostenrijk bijgevoegd. Volstrekt overbodig land in termen van moderne muziekgeschiedenis.

    • WvanSchaik zei:

      En Yello toch? Valt dan toch nog mee…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: