Eurosonic 2014 – donderdag 16 jan

Meadowlake ****
Alice Boman **1/2
Maden Suyu ****
Nico & Vinz –
Electric Eye **
The Wands ***
Repetitor **** 1/2

Na een lange werkdag besluiten we om Eurosonic dit jaar voorzichtig op te bouwen. We laten ons door de dromerige klanken van Meadowlake binnen lokken bij de winkel Flat Iron aan de Oude Ebbingestraat. Met pakweg veertig man luisteren we naar mooie dreampop met een sterke Sigur Ros-edge vanwege de gitaar-strijkstok combinatie. Dit klinkt heel goed! Vrijdag en zaterdag wederom in de Flat Iron te zien, dus pak die kans.

Het echte programma begint met Alice Boman. Kaal en kwetsbaar zingt ze met warm omfloerste stem haar prachtige nummers, eerst alleen met haar orgeltje, daarna aangevuld met een zeer beheerste drummer. Het is een dappere setting maar er mist wel iets, want de gekweldheid van de liedjes komt niet helemaal over via de brave presentatie van Boman. Je verdenkt haar er onbedoeld toch van als braaf getrouwde mevrouw in een buitenwijk van Malmö overdag mee te doen met de jaarlijkse tuinvogeltelling en ’s avonds in te schakelen op de Zweedse versie van boer zoekt vrouw, en dat doet geen recht aan de intensiteit van de liedjes zelf. De zaal helpt ook niet echt. Forum Images is een vrij klassieke zaal met hoog podium, en dan is het lastig om de aandacht van het stille publiek goed vast te houden.
20140117-130155.jpg
In de schaduw van de gruwel van het Groninger Forum staat Vindicat gelukkig nog steeds dapper overeind, al is het daar inmiddels wel onwaarschijnlijk uitgewoond. In dit smerige hol speelt Madensuyu, en dat is toch even andere koek. Madensuyu is een fascinerend Belgisch tweemanschap, met vuige gitaar en retestrakke drummer. Ze zitten in de alternatieve hoek van de Gentse underground, en ik denk inspiratie te horen van bands als The Ex en The Fall. Hier houden wij van!
20140117-130338.jpg
We belanden daarna argeloos bij Nico & Vinz. Dat is even een koude douche, deze gelikte r&b uit Oslo. Ze zullen ongetwijfeld nog vele grote hits scoren, of misschien doen ze dat al, maar als het al bij het tweede nummer gaat van Yeah, hands in the air, dan haken we toch wel af. Brr.

Even recupereren met Electric Eye, ook uit Noorwegen. Op Spotify hoorden we uitstekende instrumentele woestijnrock, maar op het podium kabbelt dat helaas wat weg. Eigenlijk is het gewoon niet zo strak. We denken dat dat te wijten is aan de beperkte drummer, maar de beroerde opbouw van de set helpt ook niet echt.
20140117-130642.jpg
The Wands dan. Je vraagt je onwillekeurig toch af of deze piepjonge Deense gastjes zo laat nog mogen spelen. De ogenschijnlijk nog nimmer beschoren kinnetjes en het sluik lange haar doen vermoeden dat deze kereltjes zich maar zelden bij de barbier vervoegen, en dan houden ze dus alle tijd over om zich volledig onder te dompelen in doorvoelde psychedelische wave-rock. Fijne band, gedragen door sterke gitarist en gekwelde zanger.
20140117-130731.jpg
Het beste is bewaard voor het einde van de avond: Repetitor uit Servië. Knetterende punk uit de underground van Belgrado, met de energie van een stel adhd-ers op speed en liters Red Bull. Dit is de energie van Traumahelikopter, de hoekige ritmes van The Ex en de punk-attitude van Seein’ Red gecombineerd in één band. Zo doe je dat! Geen gelul, maar in de vijfde versnelling er op en er over. Drumster en bassiste veranderen op het podium in een woest stomende ritme-machine, en de zanger/gitarist raast daar schreeuwend nog eens overheen. Jammer dat het geprofessionaliseerde publiek bij een showcase-festival als Eurosonic wat tam blijft, maar deze veldslag wordt dan toch eindelijk eens gewonnen door de Serviërs.
20140117-130912.jpg

Door @Albert_Faber alias Darth Faber en @Steviethecat

Advertenties
5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: