Eurosonic 2014 – vrijdag 17 januari

Kadebostany ***1/2
The Vismets ***
Jacco Gardner **
Shiny Darkly ***
Diff ****
Nadine Shah ****1/2

Van start met Kadebostany vanavond, een Zwitsers collectief dat graag speelt met de gedachte dat ze vertegenwoordigers zijn van een gelijknamig bergland. Dat heeft dus alles in zich van een flauwe gimmick, maar die schade blijft beperkt tot een paar woorden van, tsja, president (en tevens dj en bandaanvoerder) Kadebostan. Muzikaal is het in het verre (?) Kadebostany flink in orde, want daar heerst straffe elektro doorspekt met trompet en saxofoon, en aangevoerd door de first lady, Amina. Het is catchy en dansbaar, en soms wat duister.
20140118-121933.jpg
Vervolgens verslikken we ons stevig in de lange rijen overal. Vrijdag is Eurosonic veel drukker dan donderdag en we hebben tijd nodig om onze strategie erop aan te passen. The Flying Horsemen en The Limañanas gaan zodoende aan onze fijnproeversneuzen voorbij. We belanden bij Vismets, in de nog wel toegankelijke Muziekschool. Vismets is een aangename band uit Brussel, toch bepaald geen hippe uitvalsbasis vergeleken met bijvoorbeeld de alternatieve scenes in Gent en Antwerpen. Maar daar kunnen deze jongens natuurlijk ook niks aan doen. Ze spelen keurige indie, netjes binnen de lijntjes maar toch zeker wel onderhoudend.
20140118-122109.jpg
Shiny Darkly uit Kopenhagen tapt uit een donkerder vaatje, met vrij klassieke jaren tachtig-wave. Dat doen ze dan ook wel heel prima, al bekruipt na een tijdje wel het gevoel dat het allemaal een beetje binnen dezelfde vierkante meter aan inspiratie blijft. De eigen toegevoegde waarde in het genre blijft nog even zoeken.
20140118-122225.jpg
Jacco Gardner dan, zoals al zo vaak gezegd de Nederlandse Syd Barrett. Qua muziek dan, want Jacco is een hele keurige jongen, die je niet snel zelf ziet opstijgen naar outer space. Gardner heeft in het afgelopen jaar wel de Barrett-sixties-psychedelica-sound eigenhandig opnieuw uitgevonden. Maar in de Moulin Rouge-tent op de Vismarkt komt het allemaal maar moeilijk over. De galm ligt er wel heel dik bovenop, en het begint allemaal wat gemakzuchtig en saai. Misschien werd het later nog wat, maar toen waren wij al weer exit.

Een beetje onbestemd lopen we Shadrak binnen en daar treffen we Diff. Muzikaal van een heel andere orde, met vrij rechttoe-rechtaan uitgesponnen bluesrock, maar deze band heeft er echt zin in! Op inzet wordt hier een wedstrijd gewonnen. Dat wil niet zeggen dat Diff het alleen van inzet moet hebben, want het zijn uitstekende muzikanten, waaronder niet minder dan vier gitaristen. Met ook nog een basgitaar ertussen oogt dat vrij letterlijk als een gitaarmuur op het piepkleine podium. Muzikaal neemt Diff ons mee in een soort Friese Americana, soms refererend aan Creedence, dan weer als Calexico op de N361. Geen gelul, maar lekker spelen. Mijn wat afgezakte humeur zit meteen weer op niveau. Fijn!
20140118-122329.jpg
Dan afsluiten met Nadine Shah in Images. Deze Engelse dame kan niet om referenties naar PJ Harvey heen, zij het dat ze zelf geen gitaar maar (Roland) piano speelt. Nadine eerst even een nummer of twee los komen, wat op zich niet gek is, want naar eigen zeggen is de band deze avond al een tijdje aan het bier. Muzikaal hoor je daar echter niks van, want wat een waanzinnig goede muzikanten staan hier te spelen! Nadine en haar band maken aangenaam donkere en hier en daar behoorlijk complexe muziek, en daar houdt Darth Faber van. Notabene aangetrokken als vervangende band ontstaat hier toch gewoon een van de hoogtepunten van deze Eurosonic editie. Een band om serieus in de gaten te houden!
20140118-122615.jpg

Door @Albert_Faber alias Darth Faber en @Steviethecat

Advertenties
2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: