Mogwai – Paradiso, Amsterdam, 30 jan 2014

****

Check check, double check, oordopjes mee, want Mogwai zal wel weer knetterhard gaan. Vorige keer dat ik ze zag was jaren geleden op Lowlands, waar het zo hard ging dat binnen blijven alleen nog mogelijk was op straffe van permanente gehoorbeschadiging. Na een paar nummers stonden alleen nog wat hardcore fans langs de rand van de tent.

Vergeleken daarmee was het gisteren in een bomvol Paradiso een heel beschaafde avond. Oordoppen wel in natuurlijk. Mogwai speelde hard, degelijk en zeer geïnspireerd. Het publiek komt hier vanavond niet voor de gezelligheid maar voor de band. En Mogwai neemt ons ook serieus. De set is zorgvuldig opgebouwd met grotendeels instrumentale nummers. Dat is maar goed ook, want het enige nummer met zang is nogal een valse noot. Het is ze snel vergeven. Door de piano en vooral de ijzersterke drums krijgt gitaarmuur van Mogwai subtiele melodieën en strak-complexe ritmes mee. De nieuwe plaat Rave Tapes vind ik wat aan diepgang missen, maar daar was vanavond niks van te merken. Ook – of met name eigenlijk – de nieuwe nummers kregen een zware gelaagdheid mee, met dank ook aan de extra musici die af en toe de band kwamen versterken. In die gevallen ontstond er meteen iets extra’s. Ook leuk: de foelelijke hoes van Rave Tapes is mooi verwerkt in het lichtontwerp, en dan is het plots wél mooi.

En dan kun je Mogwai wel verwijten dat ze de uitstraling hebben van een zak nieuwe bintjes, maar wat maakt het uit? Daar staan postrockers ook niet om bekend. Dit is ook geen podiumact in de zin van een vrolijk popbandje, maar veel meer een klassiek postrockorkest. Van Gergiev zeg je ook niet dat hij suf met een stokje staat te zwaaien. De mannen van Mogwai stonden gewoon hun ding te doen, laag op laag op laag stapelend tot harde climaxen. Zo blijft Mogwai eenvoudig overeind in de voorhoede van de postrock.

20140131-164412.jpg

Andere recensies
Written Music, inclusief setlist
Podiuminfo

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: