Blaudzun – Tivoli, Utrecht, 7 mrt 2014

*****

Blaudzun is terug met een nieuwe plaat! De vorige, Heavy Flowers, bracht hem naar elke zaal, sporthal en festivalweide van het land, waarmee hij enorm veel credibility heeft opgebouwd. Af en toe een vriendelijk liedje bij DWDD helpt ook.

Maar nu is tijd aangebroken om Nederland de definitieve genadeslag te geven. Daartoe wordt op twee avonden achter elkaar een uitverkocht Tivoli plat gespeeld om Promises of No Man’s Land te presenteren. Met niet minder dan elf mensen op het podium laat Johannes Sigmond er geen misverstand over bestaan dat hij de kleine, breekbare liedjes voorbij is.

Het is grootser en meeslepender dan ooit tevoren. Blaudzun is de tamelijk toegankelijke indiepop voorbij en zet hier een set vol overdonderende orkestraties neer. Naast de vele nieuwe nummers komen ook oudere nummers langs, maar ook die krijgen een wall of sound-behandeling, zonder dat het over the top wordt. Dit is misschien wel de plaat die Arcade Fire had willen maken, maar zij glijden toch af en toe uit over de bananenschil van de bombast. Zo niet Blaudzun, en dat is razend knap.

Er is gek genoeg geen moment sprake van dat het vanavond gaat om de presentatie van de nieuwe plaat. Blaudzun maakt weinig woorden vuil aan deze nieuwe parel en laat de muziek het werk doen. En hoort dat ook. Dit vraagt haast om clichés als ‘internationale allure’, maar dat is ook weer zo cliché. Gaat allen zelf maar kijken, kans genoeg want er staat weer een lange tour op het programma. Daarna is Blaudzun de kleine zaaltjes voorbij, waarmee dit ook in meerdere opzichten een afscheid is van Tivoli, helaas.

Ah, en vergeet ook niet het fijne voorprogramma Eriksson Delcroix, fijnzinnig alternatieve country voor zover dat kan. In het rumoerige Tivoli komt het niet echt tot zijn recht, maar zeker de moeite waard om nog eens te checken in een kleiner luisterzaaltje.

blaudzun1

20140308-194717.jpg

Zie hier recensie van 3voor12 Utrecht: http://bit.ly/1lgRExk

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: