Kyteman – Tivoli Utrecht, 27 mei 2014

*****

Daar is ’t ie dan, de dag waarvan je wist dat ie zou komen: laatste avond Tivoli… Kyteman doet met zijn volledige orkest deze week vijf of zes of zeven jam sessies, om iedereen uit te kunnen zwaaien.

Ik ben er op dinsdag bij. Volle bak, on-tivoliaanse luisterstilte aan het begin. Er staan ruim twintig mensen op het podium (elke keer als ik tel kom ik op een ander getal). Kyteman Colin dirigeert dit grootse orkest via telkens weer van aangenaam ontregelende jams tot fenomenaal gecontroleerde bombast.

De band speelt echt heel erg goed, en elk bandlid toont enorm sterk gevoel voor wat de anderen op het podium doen. En dat is geen kattepis met zo’n omvangrijk orkest. Zeven blazers, vijf strijkers, keyboards, twee of drie man percussie, superieure vocals van Pax en (volgens mij) Dox, maar grappig genoeg geen gitaar. En alles klopt, niet alleen in samenspel, maar ook in de opbouw van de toch niet misselijk-complexe jams. Klinkt dit te experimenteel? Onzin! Kyteman is met zijn urban orchestra de beste van Utrecht, de beste van Nederland, ja de beste van héél Europa!

Ik merk dat het afscheid me na twintig jaar van concerten zwaar valt, maar het is een eer en een voorrecht om Colin Benders en zijn collectief als afsluiter te zien voor Tivoli Oudegracht. Wie met zo’n muzikale overtuiging het afscheid van Utrecht’s popmonument draaglijk kan maken verdient de Erepenning van Utrecht, als dat bestaat. Dankjewel, Colin.

Nagekomen bericht: misschien gaat hier nog wel iets moois uit volgen: Tivoli als nieuw onderkomen voor Kytopia! Zie http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2014/mei/Kyteman-s-Kytopia-verhuist-zeer-waarschijnlijk-naar-Tivoli-Oudegracht.html

20140530-002619-1579028.jpg

20140530-003200-1920181.jpg

20140530-003200-1920929.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: