Slint – TivoliVredenburg Pandora, Utrecht, 5 juni 2014

***

Slint past in een grote stroom aan underground gitaarbands die eind jaren tachtig, begin jaren negentig vanuit Amerika kwamen overwaaien, het pad effenend voor de grote doorbraak van Nirvana. Veel van deze bands kwamen voort uit de punk en hardcore, vaak geïnspireerd door bands als Black Flag en Hüsker Dü. Slint was daar tussen een opvallend pareltje, dat er niettemin na twee platen in 1991 al weer de brui aan gaf.De heruitgave van de twee originele platen is aanleiding voor een reünietour. 

In een on-tivoliaans stil luisterende zaal speelt de band met volume, van een subtiel zacht instrumentaal begin, tot indrukwekkend volle gitaarmuren. Vanwege de nadruk op tempo, structuur en volume wordt Slint wel gezien als een soort van proto-postrock. Met de muzikale gelaagdheid en het volume ligt Mogwai dan ook continu op de loer, maar in de gitaargeladen dramatiek van het prachtige Good Morning, Captain is ook Yo La Tengo niet ver weg.

Tussen de nummers door wordt ruim de tijd genomen voor personele wisselingen op gitaar en zang, en het bijkomende stemmen van de instrumenten. Geen signaal van interactie met het publiek, geen opmerkingen, op- of afkondigingen. Met het verstilde publiek creëert dat een haast eerie atmosfeer, die nog versterkt wordt als je buiten de zaal komt, in het steriele Vredenburggebouw. Vreemd concert zo, maar tsjonge, wat is Spiderland toch een goede plaat.

TivoliVredenburg
En ja, dit is dus mijn ontmaagding van TivoliVredenburg! Wat moeten we er van vinden? Het is een lange weg van roltrappen tot we in de Pandorazaal arriveren. Prachtige zaal, waar het uitstekende voorprogramma The Dissapears al lekker staat te spelen. Even wennen dat het avondlicht achter in de zaal vrij binnenstroomt, maar gecombineerd met het hoge plafond geeft het al snel een soort tent-op-Lowlandstentgevoel. Helemaal niet gek! De bar staat achterin, daar kan de massa zich nog wel eens op vastlopen zou je denken, maar vanavond valt dat wel mee.

Buiten de zaal is er nog wel wat te doen. Het gebouw is van binnen nog erg steriel en sfeerloos, en verdient het om snel doorleefd te raken. Het monochrome schilderwerk geeft ook niet veel houvast, wat op de trap letterlijk even link wordt. Zeer belangrijke kleinigheid: kan de verlichting op de toiletten niet wat minder fel? Vanuit een duistere zaal komend is een plaspauze op deze manier een genadeloze dreun. Brr.

20140606-213127-77487732.jpg

20140606-213128-77488315.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: