Massive Attack – TivoliVredenburg Ronda, Utrecht, 10 sept 2014

***

Massive Attack in de Vredenburg, dat is toch wel kras. Vier jaar geleden stonden ze nog nog in de haast drie keer zo grote HMH. What happened?

Het enigszins ontluisterende antwoord is: niet zo veel eigenlijk. Massive Attack speelt hier nagenoeg een identieke show als die van de vorige tour. Dat is op zichzelf niet misselijk. Al direct na (de vertraagde) opkomst knalt de enorme bak licht het glazuur van de tandjes en de zonnebril van de neus. Ik heb deze show dan weliswaar al twee keer eerder gezien, maar dat doet niks af aan het indrukwekkende spektakel die hier wordt neergezet. Maatschappijkritische en zeer actuele teksten vliegen continu over het felle lichtbord. Ik herinner me een recensie uit de Volkskrant destijds die dit met vijf sterren als de nieuwe norm voor concerten duidde. En zo was het.

Maar zo is het niet meer. Eigenlijk is de Ronda van TivoliVredenburg een te kleine zaal voor Massive Attack. De rustiger nummers, vooral met de ongeëvenaarde Martina Topley Bird als zangeres, komen hier prima uit de verf, al ligt saaiheid hier en daar wel op de loer. Maar voor de grotere, steviger nummers is de zaal haast te klein voor het overdonderende licht en geluid. Dat doet niks af aan de nummers zelf, maar het betekent ook dat bijvoorbeeld afsluiter Unfinished Sympathy hier meer gebaat zou zijn geweest met een subtielere bewerking dan met de knallende versie nu.

Het geeft een wat ambivalent gevoel over dit optreden. Gelukkig heeft Massive Attack meer dan genoeg onderhoudend materiaal om het niveau hoog te houden – ondanks de bijzonder lage productiviteit aan platen; Heligoland is immers al weer vier jaar oud, en 100th Window al elf. De jaren tonen zich ook bij Horace Andy, die stram oogt en met beperkt bereikt zingt, maar hoe dan ook een levende legende is, die gelukkig zijn timbre en charisma heeft behouden. Angel en Everywhen zijn dan ook indrukwekkend. Safe from Harm, met zangeres Debra Miller, is eveneens fenomenaal, en richting het einde krijgt Inertia Creeps een vlammende versie. Die zit! En allejezus, de drummer, wat een geweldenaar.

Maar toch. Wat er mist is zoiets als “de volgende stap”. Ook tijdens dit optreden wordt het bij lange na niet duidelijk waarom Massive Attack eigenlijk op het podium staat, welke nieuwe boodschap ze verkondigen, welke vernieuwing ze willen brengen. Dit wordt té voorspelbaar. Net deze week brengt Tricky, eens-collaborateur in de The Wild Bunch, een nieuwe plaat uit, zijn negende. Daar kun je van alles van vinden, maar hij heeft wel een purpose, een richting, een volgende stap in de zoektocht naar muzikale expressie. Massive Attack dreigt dat te verliezen.

IMG_0530.JPG

IMG_0531.JPG

IMG_0532.JPG

Setlist: http://www.setlist.fm/setlist/massive-attack/2014/tivolivredenburg-utrecht-netherlands-7bcf8634.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: