Suuns – Tolhuistuin, Amsterdam, 2 oktober 2014

****

De Canadese vijver aan interessante alternatieve bands lijkt haast onuitputtelijk. Al maanden staat Images du Futur van Suuns vooraan in mijn Spotify-afspeellijst. De combinatie met een razende nieuwsgierigheid naar de Amsterdamse Tolhuistuin maakt dit concert dus onvermijdelijk.

Ik zeg vaak er een hekel aan te hebben om bands in hokjes te plaatsen, maar ik doe er toch graag aan mee, om de bloglezer (en mezelf) wat houvast te geven. Bij Suuns is dit echter onbegonnen werk. Is het abstracte indierock? Is het krautrock? Suuns maakt lastig vast te pakken psychedelische soundscapes, gedreven door een moddervette bas en rijke maar zeer gedoseerde electronica. De zang is ver naar de achtergrond geproduceerd, als onderdeel van het totaalgeluid. Dat geeft een mooie, bevreemdende sfeer, versterkt door minimaal frontlicht en enorm nineties abstracte videoprojecties achter de band.

Met name in de eerste helft van het optreden zien we de wonderlijke combinatie van een spannende band, die moeite heeft om een spanningsboog op te bouwen. De nummers lijken soms wat in te kakken en de vaart komt er moeilijk in. Maar gedurende het concert wordt ons geduld steeds meer beloond en tonen Shemie c.s. dat hier bij vlagen een briljante band staat. Fascinerend cryptisch, achteloos klinkende maar straf repetitieve basritmes, messcherpe maar abstracte electronica en heerlijk gedateerde visuals. Is dit een band uit de jaren negentig, of uit de 22e eeuw? Het grootste deel van de band zien we wel maar toch ook niet, door het tegenlicht van de projecties. De zang horen we wel maar toch ook niet, onverstaanbaar als die is. Prachtig ongrijpbare band.

IMG_0542.JPG

IMG_0541.JPG

IMG_0544.JPG

PS: Tolhuistuin is ook een prachtige locatie! Op zwemafstand van CS, heerlijk zaaltje, uitstekend geluid. Hier kom ik vaker!

– zie hier recensie OOR

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: