Amatorski – Ekko, Utrecht, 15 nov 2014

****

Eén van de beste platen van dit jaar is From Clay to Figures van Amatorski. Ongrijpbaar want ijl en breekbaar, donkergrijs maar toch niet droevig. Amatorski past bij de herfst als bitterballen bij een borrel, dus door een wegtrekkende motregen ga ik vol goesting naar Ekko. Gek genoeg verzint niet iedereen dat, want met pakweg 80 bezoekers is het schandalig slecht bezocht vanavond.

We pikken nog het laatste nummer mee van voorprogramma Daisy Bell, dat ongeveer klinkt zoals de moeilijke installatiekunst in het museum voor schone kunsten in Gent er uit ziet. Lastig te peilen. Amatorski begint met het nummer U Turn, met de prachtige piano-riff, en pakt door met een sterke maar tamelijk voorspelbaar opgebouwde set, van eerst vooral nummers van de laatste plaat, daarna een selectie van het oudere werk, om af te sluiten met het superieure She became ballerina, na wat onhandige pogingen om een overgang te maken van reguliere set naar toegift.

Vlaamse alternatieve bands hebben een specifieke eigenheid waar ik lastig de vinger op kan leggen, maar die je toch altijd meteen herkend. Het heeft, denk ik, te maken met de mix van muzikale eigenwijsheid, de altijd doorklinkende jaren melancholie van de tachtig en het totaal negeren van alles wat hip is. Amatorski past daar helemaal in. Zangeres Inne Eysermans draagt een jekkie uit begin jaren negentig en klinkt diep melancholisch als Anne Clark in haar meest dramatische momenten.

Spotify heeft de prachtige omschrijving “lo-fi approach to postrock”, en dat klopt ook eigenlijk wel. We horen soundscapes à la Múm, maar Amatorski past ook goed in de huidige golf aan dreampopbands. Nummers als Wild birds en Fragment zijn breekbare luisterliedjes, maar in (meen ik) Warszawa horen we zowaar een klassiek scheurende gitaar.

Amatorski kijk je niet voor de flitsende performance, maar wel voor gewoon een heel goed concert met heel goede nummers van heel goede musici.

IMG_0575.JPG

IMG_0573.JPG

IMG_0576.JPG

Advertenties
3 reacties
  1. dikke sjakie zei:

    Voor U-turn was nog +=+=+=+=+=+=+=+=+ te horen. Daar kwamen ze mee op. Dus eigenlijk speelde ze die als eerste

    • Ja, you’re right. Maar eigenlijk is dat meer een introotje dan een echt nummer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: