Le Guess Who – vooruitblik

Le Guess Who 2014 staat zo stampvol interessante bands dat het geen doen is om hier een behapbaar programma van te maken. Het is bijna teveel! Respect dus voor de programmeurs, maar een paar pittige keuzes voor de bezoekers… Daar komt bij dat er als vanouds veel onbekends bij staat: LGW is meer dan andere een echt ontdekkingsfestival. Stilstaan bij de bar is dus geen keuze. Daarom bij deze een korte vooruitblik, op basis van de lange spotifylijst en mediaberichten elders. Wat zijn de potentiële highlights?

Einstürzende Neubauten
Optredens van de legendarische Neubauten zijn zeldzaam geworden, het is zowat tien jaar geleden dat ik ze voor het laatst zag met een indrukwekkende show in Paradiso. Nu spelen ze Lament, een speciaal twee uur durend noise-spektakel ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden begon. De eigen beschrijving is al verbluffend en zeer veelbelovend.

The Growlers
Dit wordt een lastige, want tegelijk met het staartje van de Neubauten, maar toch: heerlijk gruizige Californische surfpsychedelic garagerock. “Beach goth”, zeggen ze zelf. Heel fijn!

Perfume Genius
Too Bright van Perfume Genius is wat mij betreft de plaat van het jaar. Ingetogen en messcherp minimale pianojuweeltjes, vol tragiek en homoseksueel zelfbewustzijn. Machtig mooi. Mike Hadreas meet zich met Antony & The Johnsonsn slaagt wonderwel.
Zie hier triple A recensie van Kicking the Habit

Bonnie ‘Prince’ Billy
Dat wordt weer lastig, want grootheid Willy Oldham staat al op het podium als Perfume Genius nog niet klaar is, maar dat zien we dan vrijdag wel weer. BPB treedt niet veel op, al was hij onlangs wel in Nederland voor een kleinschalig kerkentoertje. Fenomenale eigenzinnige singer-songwriter, en een grootheid tot ver voorbij het genre.

Savages & Bo Ningen
Beide bands maken koppige avantgarde noise, en nu doen ze dat samen, aan twee kanten van de zaal, heb ik begrepen. Kan geweldig uitpakken, maar heeft ook alles in zich van een geweldige uitglijder. Must see dus.

Swans
Ja, Swans altijd meepikken natuurlijk.

House of Cosy Cushions
Klinkt zeer als Kilimanjaro Darkjazz Orchestra (bestaat dat eigenlijk nog?) en alleen al daarom een must see, maar poeh, “live performance between 8.00 and 9.00″… Op zondagochtend, that is. Geen idee of dat haalbaar is.

Amen Dunes
Soort van psychedelische folk uit Montréal, sterke referentie aan Syd Barrett, jawel. Dit is wat Jacco Gardner zou willen maken als hij niet zo’n brave jongen zou zijn, maar Amen Dunes doet het. Flarden noise, maar ook lange atmosferische soundscapes, het is lastig in een hokje te zitten, maar zeer de moeite waard. Kijk maar hier.

Sleaford Mods
Straffe drum en bas, plus verbeten blue-collar teksten maken deze oer-Engelse hiphop-postpunk uit Nottingham. Foek!

Jozef van Wissem
Heel andere koek: Van Wissem doet altijd denken aan de Grateful Death, maar speelt luit in plaats van gitaar. Ja, u zit hier wel op een festival aan de rand van de muzikale avantgarde. Andere referenties: Múm, Dead Can Dance soms… Kijken dus.

En verder….
Ik heb nog veel meer rode rondjes op mijn programma gezet, dus wie weet waar ik nog beland. Kan zo maar zijn bij Tamikrest, Silver Apples, Ryley Walker, Sharon van Etten, Prurient, Dr. John wellicht, Suuns natuurlijk, Zzz eindelijk maar eens, of tot rust komen bij A winged victory for the sullen. En wie weet blijf ik wel ergens hangen, en dan valt het hele plan in duigen…

Ter voorbereiding nog wat andere vooruitblikken:
3 voor 12v
KindaMuzik

IMG_0579.JPG

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: