Le Guess Who 2014 – dag 1: donderdag 20 nov

Einstürzende Neubauten *****
Tamikrest ****
Tomaga **1/2

Daar gaan we dan! Mijn vierde keer LGW, het festival om de hoek dat ik inmiddels helemaal in mijn hart heb gesloten. Wat een waanzinnig programma! Dat belooft weer veel onmogelijke keuzes, onverwachte ontdekkingen en nieuwe ontmoetingen.

Dag 1 is nog overzichtelijk, want deze staat helemaal in het teken van de Einstürzende Neubauten. De Neubauten zijn lange tijd in winterslaap geweest, maar komen nu dan terug met Lament, een project in opdracht van de gemeente Diksmuide tot een Gedächtnis aan de Eerste Wereldoorlog. Ze doen een korte tour door Europa, want het is vooral een performance, een theaterstuk. Het album is dan ook niet zozeer een nieuwe plaat, alswel de registratie van die performance, zo stelt de band op haar site. Ik ben benieuwd.

Waar zijn we beland? “In truth, the piece can only be fully realised, as well as best experienced, in its physical embodiment, performed on or by founding member Andrew Unruh’s gigantic instruments and noise generating devices that visually evoke the horrors the work describes or embeds in the sounds they conjure from the filth and terror of the industrialised 20th century world at war with itself.” Dat dus. Daar klapt elke recensent van dicht, maar vooruit:

De Neubauten trappen af met een Kriegsmaschinerie, een stuk steeds fellere noise op voornoemde instrumenten van Unruh. Vintage Neubauten. Het vervolg zuigt je naar binnen in een wondermooi en indrukwekkend totaaltheater. Hymnen drijft alleen op samenzang, ondersteund met (jawel) een prikkeldraadharp. We horen de uitwerking van een briefwisseling van kaiser Wilhelm en tsaar Nicholaas. Er is een hoogst conceptueel percussiestuk, waarop met 120 bpm elke beat een dag in de oorlog is, en elke aangeslagen pvc-buis één van de deelnemende landen. Tien minuten percussie! En het verveelt niet, sterker, het is indrukwekkend. Blixa zingt en declameert, hij schmiert en gilt. Ook indruk maakt In de loopgraaf, op basis van teksten van Paul van den Broeck, dichter uit Diksmuide. We horen een straf nummer over strijders uit Harlem, in het nog diep racistische Amerika. Unruh bespeelt op enig moment zijn loopkruk (!) als strijkinstrument. In de toegift zien we Blixa met een stukje Saint Saëns-achtig Duits vocaal kunstcabaret.

Het resultaat is ronduit verbluffend. Wat een verbeeldingskracht! Ik heb loopgraven gezien, de velden van West Vlaanderen, ik hoorde soldaten sterven, de hele waanzinnige tragedie komt voorbij. De opbouw van de set is onwaarschijnlijk strak en doordacht. Het mag allemaal wat conceptueel klinken, maar hey, dit zijn wel de Einstürzende Neubauten. Continu blijft er spanning, soms door de stevige geluidsmuur, maar vooral ook door de kleine geluiden, zoals af en toe de roffel op het metalen scherm achter de drummer. Elke beweging, elk geluid, het theatrale licht, alles klopt. Als we hier de oorlog zien, zien we ook meteen de overwinning.

Wie het zelf wil zien: zie hier de registratie van het Lament-concert in Praag.
En zie hier de recensie van Norbert Pek op 3voor12.

IMG_0583.JPG

IMG_0584.JPG

IMG_0580.JPG

IMG_0582.JPG

Met zo’n opening lijkt alle vervolg bijzaak. Ik heb dankzij de Neubauten helaas al The Growlers en Silver Apples moeten laten schieten, maar Tamikrest is goed haalbaar. Een heerlijke sound of the desert, leunend op lekkere percussie en luie gitaren. Ziet er goed uit, deze Toearegs op het podium van de Pandorazaal. Beetje Maliblues en beetje Pink Floyd, heel degelijk en goed, om te kijken en te luisteren, of om wat bij weg te dromen.

IMG_0585.JPG

Op de terugweg toch nog even naar Tomaga in Ekko. Door gepruts met geluid begint het een kwartier te laat. Niet handig voor een band die het moet doen met een klasje van pakweg 40 man publiek. Wellicht het gevolg van niet op de LGW-spotify-lijst staan? Is toch allemaal zonde, want op zich is dit best een straffe combi van drummende percussioniste en multi instrumentele geluid tovenaar. De opbouw is echter wat richtingloos, wat de spanning er wat uit haalt, maar op zich toch wel een geinig bandje voor de donkere avonden.

IMG_0586.JPG

Morgen verder!

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: