Plaat van het jaar 2014

En dan natuurlijk de plaat van het jaar. Is veel moeilijker, want de keuze is nagenoeg eindeloos. Overal zie ik Lost in the Dream van The War on Drugs opdoemen als plaat van het jaar. Ik hoor ook wel dat het een uitstekende plaat is, maar hij is me net iets te gepolijst. Lekkere plaat om op te zetten en verder niemand te irriteren. Dat is niet voldoende voor een plaat van het jaar, want die moet schuren, of ademloos geluisterd worden. Zodoende kom ik op het volgende lijstje.

1. Perfume Genius – Too Bright
Fenomenaal mooie luisterplaat. Overwinning in de strijd tegen homofobie, maar vooral ook een diep doorleefd persoonlijk document. Prachtig.

2. Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra – Fuck off get free we pour light on everything
Verdomd, wat een brute verzameling postrock-noise-explosies van Efraim en zijn collega’s. TSMZMO kan het zonder GYBE, in de voorhoede van Montreal.

3. Sexton Creeps – Lesbian Skies
Gewoon uit Groningen, waar Sexton Creeps al jaren als een sleeper cell wacht om Nederland te veroveren. Nu dan! Superieure plaat.

4. Ought – More than any other day
Heerlijke plaat, met flarden Violent Femmes, Sonic Youth, The Fall, in de mix tot een update voor 2014.

5. Amen Dunes – Love
Amen Dunes is veel meer dan een singer/songwriter. Hij staat de gekte toe en komt met zijn beste plaat, vol gestructureerde lo-fi.

6. Sturgill Simpson – Metamodern sounds in country music
Pas net ontdekt, maar wát een plaat! Country in zijn meest duistere vorm, zoals voorheen alleen Johnny Cash dat kon. En dan die slide guitar… alleen dat al maakt deze plaat onvergetelijk mooi.

7. Mark Lotterman – Year without summer
Hoort gewoon in eindlijstjes. Lotterman uit Rotterdam maakte een heerlijke luisterplaat, met zijn donkere timbre en diep doorleefde akoestische nummers.

8. Swans – To be kind
Na de eerste twee nummers ben je ruim twintig minuten in het universum van Michael Gira. Twee uur lang intimiderend opgebouwde retestrakke chaos. Swans wordt steeds maar beter en compromislozer.

9. Run the Jewels – Run the Jewels 2
Rap en hiphop is normaalgesproken verre van mijn ding, maar allejezus wát een brute plaat! Combinatie van het beste van Outkast, Rage against the machine, Bodycount en Public Enemy.

10. Amatorski – From clay to figures
Een lieve, mooie luisterplaat. Als het motregent buiten, en binnen de haard aan kan.

11. War on Drugs – Lost in the dream
Buiten de top tien, maar niettemin wel zeer gewaardeerd: The War on Drugs. Het is een mooie plaat, lekker lange nummers. Kun je veel en vaak luisteren, kan nog jaren mee. ‘Degelijk’, is het woord dat me net iets te vaak te binnen schiet.

12. Spoon – They want my soul
Omdat een top 10 ook maar een arbitrair gegeven is, doe ik lekker een top 12, want deze prachtige plaat van Spoon hoort zeker bij de toppers van 2014. Heerlijke indiepopplaat. Bij elke luisterbeurt ontdek je nieuwe geluidjes, collages, basloopjes en breaks. Maar het is ook gewoon een plaat vol nummers die zomaar in de top 2000 zouden passen.

Nagekomen:
13. Fink – Hard believer
Helemaal vergeten, maar wat een prachtige plaat levert Fink dit jaar toch af. Hoort echt in het lijstje, ook al past het even niet meer in de top 10. Hoe dan ook: dit is echt zo’n plaat waarvan je zeker weet dat je ‘m over een paar jaar nog steeds draait.

PS 2015
Natuurlijk ontdek ik in 2015 (en daarna ook nog wel) platen die ook in dit lijstje hadden gemoeten. Zo gaan die dingen, ik kan ook niet alles bijhouden. De belangrijkste gemiste top10-platen:

Solstafir – Otta
Prachtplaat op het randje van postrock, hardrock en IJslandse folk.

Ariel Pink – pom pom
Wonderlijk eclectisch meesterwerk. Alle stijlen muziek sinds 1960 zitten er in, en toch is het rdn coherent geheel. Razend knap en fascinerend.

Advertenties
3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: