Vooruitblik Eurosonic/Noorderslag 2015

Daar gaan we weer, nieuwe editie van Noorderslag en Eurosonic. Het was een hele klus om een beetje een ordentelijk beeld te creëren van de 320 (!) acts die dit jaar in Groningen staan geprogrammeerd, maar Darth Faber heeft zijn best weer gedaan. Vorig jaar konden we nog gerust alles uit focusland Oostenrijk overslaan, maar bij focusland 2014 IJsland gaat die vlieger niet op. Na een zeer grondige selectie bij deze een overzichtje van mijn aanraders en suggesties. In de praktijk niet eens haalbaar om alles te zien, maar doe er je voordeel mee. Disclaimer: ik sla het woensdagprogramma over, want er moet ook nog gewerkt worden.

EUROSONIC
Samaris
Jonge band uit IJsland, trage, sfeervolle electronica, met klarinet en af en toe een likje dub of zelfs deephouse. Etherische zang klinkt exact als Björk, maar niet zo manisch. Teksten op basis van 19e eeuwse IJslandse gedichten (!). Wisselende recensies van Best Kept Secret en Explore the North, maar ik waag het er op.
Donderdag, Stadsschouwburg, 20.00

Ibeyi
Deze Frans-Cubaanse-Nigeriaanse electrosoul tweeling wordt van alle kanten gepromoot en niet zonder reden, want dit is fijn en goed. Of de hype in wording stand houdt moet blijken, maar het is de check zeker waard.
Donderdag, Stadsschouwburg, 22.50

Alo Wala
Strakke flows op een bedje van tropische hiphop. Progressieve dancehall met wereldmuziek, zelf komen ze gewoon uit Denemarken. Dit wordt nachtwerk en alleen al daarom een feestje voor de doorzetters.
Donderdag, Simplon Up, 02.00

Fufanu
Duister wordt het bij Fufanu, IJslandse psychowavepunk met referenties aan Bauhaus. Je moet er van houden, maar dat doe ik. Fascinerende, piepjonge band. Zie hier live bij KEXP Icelandic Airwaves.
Vrijdag, Huis De Beurs, 21.25

Black Flower
Heerlijke crossover van jazz, blues, wereldmuziek. Klinkt soms als The Ex met de Ethiopische Getatchew Mekuria, maar dan komt er weer een easy tune James Bond-riedeltje of een zinderende Calexico-gitaar tussendoor… Fascinerende band uit België.
Vrijdag, Praedinius Gymnasium, 22.15

Spidergawd
Veteranen uit Trondheim, met voormalige leden van Motorpsycho. En zo klinkt het ook! Stomende stoners met saxofoon. Oordopjes mee.
Vrijdag, Vera, 22.15

Sólstafir
Dit behoeft geen enkel betoog: maakte met Otta al één van de beste platen van het jaar, speelt in april Roadburn plat, en gaat dat nu doen in Vera. IJslandse mix van postrock en melodieuze metal, en soms gletsjertrage soundscapes. Staat al weken op mijn Spotify favorietenlijst.
Vrijdag, Vera, 23.45

Carmen Villain
Noorse zangeres (en voormalig model) die zich met dromerige psychedelisch loopjes en galm door de folk-pop beweegt. Kan zo het label singer-songwriter krijgen, maar overstijgt dat door experimenteerzucht en soms noisy gitaren.
Vrijdag, Minerva Art Academy, 23.00

Les Big Byrd
Zéér klassieke krautrock uit Zweden. Denk Wooden Shjips, denk Follakzoid, denk Neu, maar met meer melodielijnen en (meer) zang. Lekkerrrrr!
Vrijdag, Minerva Art Academy, 00.15

Die Nerven
Neue neue Deutsche Welle. Bloedserieuze wave en 80s postpunk, gedreven door lekkere basloop. Supertoll!
Vrijdag, De Spieghel up, 00.30

Grunnsonic
Naast focuslanden mag dit jaar ook wel genoteerd worden dat thuisstad Groningen zelf met een ijzersterke delegatie het festival komt teisteren. Onder de noemer Grunnsonic spelen vele interessante bands in kroegen De Walrus, Warhol, Buckshot, Troubadour en The Crown. Let bijvoorbeeld op Meadowlake, die we vorig jaar nog in een winkeltje zagen spelen; daar gaan we in 2015 meer van horen! Ook interessant: de orgelblues van Harm’s Fork en de gruizige, door Tom Waits geïnspireerde blues van Texas Radio. Hoofdpodium van Grunnsonic is echter de Energy Stage, waar steengoede bands helaas vaak maar een half uur spelen. Let daarbij vooral op Sexton Creeps (één van de beste albums van 2014!), A Liquid LandscapeTown of Saints en Stuart Mavis. Ook niet onbelangrijk: deze bands zijn alle gratis toegankelijk!
Elke dag, verschillende locaties

En vergeet ook niet om binnen te lopen bij Warm Graves (goede wave maar veel te veel galm), Jack Garratt (nieuwe 3FM-held in wording), Klaus Johann Grobe (aah! dat orgeltje!), Moodoïd (psychedelische Franse indiepop met edge), Heymoonshaker (let op de human beatbox!), Ting Tings (word je vrolijk van), Monomyth (misschien wel de beste band van Nederland), Birth of Joy (misschien wel de beste band van Nederland), Dolomite Minor (sleazy rock), Dakh Daughters (experimenteel theater uit de Oekraïne), etc, etc, etc. Maar laat je door mij niet gek maken: Eurosonic is vooral een feestje om zelf bands te ontdekken.

NOORDERSLAG

Fumaça Preta – Fijn ontregelende experimentele exotica funk. Europese integratie optima forma, want komt uit tenminste Portugal, Nederland en Engeland.

Kovacs – Maakte vorig jaar al veel indruk op allerlei festivals, dus een zekerheidje. Ik heb Kovacs nog niet live gezien, dus dat gaat nu gebeuren.

Pauw – de afgelopen weken ineens een 3FM-darling aan het worden, maar niet geheel onterecht, want jonge honden met lekkere psychedelische bluesrock, met een dikke saus seventies. Hoor ik daar iemand “Nieuwe Dewolff!” zeggen? We zullen het zien

The Afterveins – Aangename psychedelische rock met een vleugje wave, en klinkt dus wel wat als Brian Jonestown Massacre. Band om de gaten te houden, aldus Kicking the Habit. Lekker vuig, en zoals dat dan hoort, in de kelder.

The Mysterons – Garage groove, psychedelisch, orgel, vleugje electronica en aangename zang. Klinkt goed! Band die nieuwsgierig maakt.

Vergeet daarnaast ook niet AfterparteesNouveau Vélo en misschien Rondé. Over de popprijs volgt later nog een Darth Faber analyse.

Voor de verdere voorbereidingen zie ook deze links:
– Voor de aanbevelingen van de aangesloten radiostations, zie http://www.eurosonic-noorderslag.nl/en/festival/recommended/
– 3voor12 heeft een mooi stuk over focusland IJsland, meer dan Sigur Rós en Björk
– Heel erg handig: overzicht van de gratis feestjes, randprogramma en showcases
De tips van 3voor12 voor Noorderslag
– De tips van 3voor12 voor Eurosonic
– Kindamuzik gaan we op Eurosonic ook wel tegenkomen, zo te zien!d
– Kindamuzik heeft ook tips voor Nederlandse bands, op Noorderslag en Eurosonic

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: