Eurosonic 2015 – donderdag 15 jan

Sexton Creeps ****
A Liquid Landscape ***
Samaris ***
Meadowlake **1/2
Ting Tings ***
Sólstafir ****1/2
The Picturebooks ****
Alo Wala ***

Zo, we zijn los! Terwijl buiten nog lange rijen voor de kassa staan, beginnen wij al bij Energy stage, waar bands staan onder de noemer Grunnsonic. Aftrap met Sexton Creeps, serieus goede folktwangblues vol noise en gekte. Zanger komt het publiek in om platen en ceedees uit te delen. Geweldige band, maar helaas verzuipt de geluidsman alles in een akoestische brij. Doodzonde, en goede reden om de band snel weer op te zoeken.

IMG_0020

Het geluid is al beter bij A Liquid Landscape, een symapthieke gitaarband waar de inspiratie van de Manic Street Preachers flink in doorklinkt. Groningen heeft veel te bieden dit jaar.

Naar de mooie Stadsschouwburg dan, voor Samaris. Deze jonge IJslandse band bestaat uit een dj, geflankeerd door twee dames, de één met klarinet en zangeres Jófríður Ákadóttir zingend en zuchtend als Björk. Dat past goed bij de naar verluid 19e eeuwse IJslandse gedichten, met een ode aan de maan en over raven in het duister. De mysterieuze uitstraling wordt versterkt door de belichting met alleen backlight, waardoor we het gezicht van de in trance bewegende Ákadóttir het gehele optreden niet te zien krijgen. Toch lukt het Samaris niet om de zaal te pakken, die langzaam leeg loopt of door de kabbelende sfeernummers heen kwebbelt. Hier en daar haalt een pakkende beat nog wat mensen terug, maar het lukt niet om te overtuigen. Niettemin: band om goed in de gaten te houden, want naar verluid was het woensdag een stuk beter, en sowieso heeft Samaris al een paar uitstekende platen afgeleverd.
2015/01/img_0638.jpg

Licht teleurgesteld verder dan, we zijn immers nog maar net van start. Bij Hell’s Kitchen is er echter vrij letterlijk geen beginnen aan, door de lage opstelling van de band in een bomvolle Spieghel. Nog een stukje Grunnsonic dan maar, met Meadowlake. Vorig jaar ontdekten we ze tot onze aangename verrassing in een Gronings winkeltje, nu dus in het vaste programma. In beginsel is Meadowlake een van de betere bands in het kleine dreampopgenre, vooral bij de wat langere nummers, zoals nu op het eind. Daar krijgen echter niet veel mensen iets van mee, want door de onzinnige opstelling en wederom het baggerslechte geluid is de Warhol al flink leeg gelopen. Meadowlake verdient een beter podium dan dit.
2015/01/img_0024.jpg

Vrolijker is het op de Grote Markt bij The Ting Tings. Een paar jaar geleden zelf nog op het Eurosonicprogramma als band om te ontdekken, maar nu uitgegroeid tot het grote promotiepodium van het festival. Lekkere band is dit toch, al is het in januari eigenlijk te fris voor hun zomerse nummers.
2015/01/img_0036.jpg

Het hoofddoel voor vanavond is Sólstafir, dus daar zijn we op tijd bij. Sólstafir speelt in het spannende gebied tussen futuristische metal, postrock en stoner. Ze openen met Ljós í Stormi, een kwartier lange trip die al tot de geluidsbarrière voert, om daarna echt te ontladen met Ótta, titelnummer van de geweldige laatste plaat. Dit gaat lekker zo! Hier en daar halen de soms lange vertragende stukken de angel wat uit de opbouw, maar dat is mierenneuken over ijzersterk optreden. De bandleden lijken rechtstreeks uit een vikingversie van The Hobbit te komen, zanger Addi Tryggvason hangt heerlijk over zijn V-gitaar en schreeuwt de ballen uit zijn lijf. Goed!

2015/01/img_0021.jpg

Nog ruiger gaat het er aan toe bij The Picturebooks, waar de trommelvliezen van iedereen zonder oordopjes aan gort gaan. Twee harige Noormannen, op gitaar en drums, van het type dat motorolie drinkt en ijzer vreet. De drummer ragt met paukestokken (!) zijn drumstel bijkans doormidden, de zanger schreeuwt en spuugt en haalt met vuige halen een monsterlijke bak herrie uit zijn gitaar. Lekker! Dit oogt en klinkt als de lompe versie van Maden Suyu. Simpel maar zeer doeltreffend.
IMG_0078

Nog even afronden dan bij Alo Wala. Heerlijke dancehall vol exotica en zeer aanstekelijk vrolijke zangeres vol met lachgas. Hieperdepiep, wat een feestje!

Andere recensies
blogverslag van 3voor12
Kindamuzik

Advertenties
3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: