Eurosonic 2015 – vrijdag 16 jan

Dakh Daughters *****
Fufanu ***1/2
Fumaca Preta **
Orchestre tout Puissant Marcel Duchamps ***
Skálmöld ****
Narcosatanicos **

Twee jaar geleden ontdekten wij hier Dakhabrakha, en dat alleen al is voldoende reden om aan te sluiten bij dit geweldige experimentele muziektheater uit Oekraïne. Dit past alleen in de Stadsschouwburg. Het freak cabaret van de zes dames van Dakh Daughters is een vorm van totaaltheater in stijl van Kurt Weill, waarbij veelvuldig van kostuum en van instrument wordt gewisseld. Ze spelen met conservatoriumklasse, maar met een vuig randje. Dakh Daughters komt dan ook voort uit de artistieke scene van de universiteit voor kunst en cultuur in Kiev, net als Dakhabrakha, de etnochaoband waar Nina Harenetska ook in speelt. Net als bij Dakhabrakha is er veel aandacht voor kleine akoestische details, inclusief het spelen met stilte en verstilling. Met verhalen en teksten van Shakespeare tot Bukowski in het Oekraïens, Engels, Frans en Duits nemen het hele podium in bezit, tot aan de loges aan toe. Het licht is absoluut subliem. Welcome to the Dakh side!
Zie hier video van gehele concertregistratie op 3voor12.

2015/01/img_0644.jpg

We lopen nog even binnen bij de teutoonse krautdrone van Klaus Johann Grobe. Lekkere moog, drum en bas. We horen nog dat ze met het geweldige Between the buttons de Minerva een lekkere Duitse draai om de oren geven, maar dan is het helaas al weer voorbij. Zo gaat dat op een festival als dit: je mist meer dan je ziet.

Fufanu dan, in de oubollig-klassieke zaal van De Beurs. Piepjonge IJslandse bands met een lekkere dark wave, gestut door een geweldig goede drummer. De zanger kopieert alle maniertjes en spasmen van Ian Curtis met een fijne podium-arrogantie, maar de zang zelf is zeer beperkt. Goede band, die moet oppassen dat de performance de muziek niet gaat overheersen. Ook hier is het geluid helaas weer slecht, het is toch echt dramatisch deze editie van Eurosonic.
2015/01/img_0646.jpg

Fumaca Preta is een Nederlands-Portugees-Engels collectief met vuige, in your face exotische funkbluesrockpunk, getuige ook de nu al legendarische underground-teringherrie video van hun titelnummer. Ze spelen voor de overwinning, maar het overtuigt niet en de toch al niet al te grote Platformzaal loopt langzaam leeg. De gruizigheid is toch too much, zelfs voor mij.
2015/01/img_0647.jpg

Heel anders gaat dat bij Orchestre tout Puissant de Marcel Duchamps. In aanleg een experimenteel kunstcollectief, maar de Zwitsers blijven braaf binnen de lijntjes. Het is goed, degelijk en mooi, maar iets meer Marcel Duchamps, graag.
2015/01/img_0648.jpg

De Spieghel is geen doorkomen aan dus door naar Grand Theatre voor Skálmöld. De IJslandse vikingen spelen zéér klassieke folkmetal en dat doen ze verdomd goed. Met drie gitaren, denderende dubbele basdrum en een straffe grunt wordt een lekkere geluidsmuur opgebouwd. De band oogt zoals het hoort, als imposante noormannen met veel haar, leer en zwart. Het klinkt als strijdliederen uit de Edda, maar dat heeft het IJslands natuurlijk al gauw. Episch!
2015/01/img_0649.jpg

Afsluiten met Narcosatanicos. Kolere, daar gaan mijn trommelvliezen, die toch recent nog Swans en Mogwai hebben overleefd… Allejezus straf harde hardcore metal, met grappig genoeg saxofoon als novelty. Ze hebben een leuke cover van Ghost Rider van Suicide, maar ondanks dit alles wil het niet echt lukken. De band oogt als los zand van individuen met stuk voor stuk een suffe uitstraling. Het mist daardoor de in your face urgentie zoals we dat gisteravond bijvoorbeeld wel zagen bij The Picturebooks. Wat dan resteert is vooral dat het hard is, knetterhard.
2015/01/img_0650.jpg

Andere recensies
Kindamuzik

Advertenties
4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: