Disappears – Ekko, 31 jan 2015

Disappears ***1/2
Rape Blossoms ***

Mooie programma in Ekko vandaag! Voorprogramma Rape Blossoms komt uit Gent, dus bij voorbaat al veel pluspunten. Ze zitten in de hoek van de wave punk, met een lekkere bas en spelend met disharmonie en spannende ritmes. Het is Van de koele meren des doods op Bauhaus-steroïden. Zanger met attitude, met zijn zwarte kledij en witte sokjes. Zijn vocalen zitten vol galm ver weg in de mix. Na een paar nummers gaat dat wel een beetje vervelen, maar dit is een goede aanjager voor wat volgt.

Disappears pakt lekker door en trapt na het stemmen van de instrumenten met een “Goodnight, we are Disappears” meteen af met Integration, het eerste nummer van de nieuwe plaat.

“Artrock meets postpunk in a hazy dub trip,” zegt de Luisterpaal over het laatste album Irreal, in een verwoede poging om woorden te vinden bij de duistere sonische trip van Disappears. In de loop van vijf platen is de band geëvolueerd van een Sonic Youth-achtige gitaarband naar een band die beweegt tussen melodielijnen, hypnotiserende patronen en onheilspellend lawaai, zoals Kicking the Habit het treffend omschrijft

De band creëert stevige soundscapes van noise, waar distorted gitaren en vervreemdende basritmes doorheen zijn verweven. Zo ontstaan fijne drone-achtige patronen, doorspekt met kleine variaties. Je kunt soms nauwelijks nog van songs of nummers spreken, het zijn meer structuren die we voorgeschoteld krijgen, met Irreal als topper. De oudere nummers zijn wat duidelijker omlijnt, waarbij Disappears overigens meer klinkt als Yo la Tengo dan als Sonic Youth.

Disappears doet weinig moeite tot publieksinteractie en werkt zakelijk de set af. Mede daardoor geldt hier toch wel de kritiek die ook al op de plaat is gegeven, namelijk dat het allemaal heel goed is etc., maar er mist een climax. Na een geforceerd opgezette toegift komt het dan toch meer los, met (dacht ik) een nummer van voorlaatste plaat Era. Dat had iets eerder gemogen, want zo blijft vooral de term “degelijk” hangen, en dat is toch een beetje een dooddoener.

IMG_0671

IMG_0675

IMG_0674

Kicking the Habit was er ook, zie hier de recensie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: