Vooruitblik Motel Mozaïque 2015

Voor het eerst in jaren weer naar Motel Mozaïque, omdat het te lang geleden is, er is een tof programma, en de sfeer is naar verluid altijd goed. Wat te doen? Zie hier een eclectisch lijstje met tips voor een veelzijdig programma.

Bovenaan mijn lijstje staat The Notwist, Duitse band die op elke plaat weer anders klinkt. Eind jaren tachtig nog diep in de protogrunge, tussendoor een paar mooie gitaarplaten met postrocktendenzen, terwijl de jongste plaat Messier objects een schoolvoorbeeld van elektronische postrock is. Luister vooral naar het fenomenale, tien minuten durende Das Spiel ist aus, en je weet waarom je hier bij moet zijn.
Zaterdag, 20.00, Schouwburg, Grote Zaal

Min of meer een grote naam op dit festival is Will Butler, energiek bandlid van Arcade Fire, maar toont inmiddels ook solo grote klasse met de recente plaat Policy. Die klinkt uitstekend! Gezien zijn manie op het podium met AF mogen we hier live toch ook wel een en ander verwachten.
Zaterdag, 22.00, De Kornuit (grote tent is dat)

BRNS is razend goede Brusselse experimentpop, beetje Yeasayer, beetje Alt-J.
Vrijdag, 20.30, Gouvernestraat zaal 1

Tweak Bird is lekker sludgebandje boordevol referenties naar Black Sabbath. Fijn!
zaterdag, 00.00, Rotown

Op zaterdagmiddag spelen er leuke dingen op Plaza Mozaïque: The Homesick (de boys uit Dokkuuum!!), De Likt (rappende funker van De Worm), en Aloa Input (op de verdere tour het voorprogramma van Notwist, zit in dezelfde groef van experimentele electro-postrock). Good to hang around here.

Tussendoor dan nog ergens plek in het programma vinden voor Ghostpoet, Bad Breeding, The Districts, Weval en Dolkraut

Hollands glorie
Op MM15 ook de voorhoede van de meest interessante Nederlandse bands, vrijwel allemaal met nieuw materiaal. Alamo Race Track natuurlijk, met mooi nieuw album Hawk, en vooral het heerlijk gammele Young Spruce & Wire. Rats on Rafts speelt een thuiswedstrijd met live zeer aanstekelijke edoch ook duistere postpunk (zie recensies hier en hier). The Mysterons is een leuke combi van Pauw en Jungle by Night, met zangeres Josephine van Schaik op het randje van dweperigheid. Echt goed is de nieuwe plaat van Mister & Mississippi, die een reuzenstap hebben gezet van geinig folkbandje naar serieus te nemen folk met een prachtige melancholisch randje. Kovacs is er ook, maar daar ben ik eerlijk gezegd al weer wat op uitgekeken, zo vlak voor haar onvermijdelijke internationale doorbraak.
ART: vrijdag, 22.15, Gouvernestraat zaal 1
RoR: zaterdag, 18.30 (!), Kornuit
M: zaterdag, 23.15, hal Schouwburg
M&M: vrijdag, 20.00, schouwburg grote zaal

Grote namen in wording
Als je wilt zien wat later besproken gaat worden als topper van het festival dan moet je zeker naar Jessica Pratt, met haar wondermooi bevreemdende akoestische folk, naar Ibeyi, de Cubaans-Franse tweeling die eerder al op Eurosonic te zien was, naar Kate Tempest, de Anne Clark van deze tijd, en naar Denai Moore, mooie soul die het in zich heeft om dé ontdekking van MM15 te worden. Oh, en de goed behapbare soul van Jake Isaac mag je ook niet missen natuurlijk, als je wilt weten wat 3fm volgende week draait (tsja).

Kunst
Ten slotte: over de performances heb ik me niet zo gebogen, maar ik hoor wel goede dingen over Eisbär, Belgische kunst over de waanzin van Ceausescu (of zoiets). Misschien maar eens checken dan.

Breder oriënteren?
Zie MM-site voor enorm veel tips over programma en praktische zaken.
Zie voor tips over het programma bij 3voor12 en op de MM-site van Jan Martens en Dennis Ebeli.

  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: