London Calling loves Concerto – Tolhuistuin, Amsterdam, zaterdag 16 mei 2015

Talisco ***
Palace ***
Jake Isaac ***
Nadine Shah ***1/2
Broeder Dieleman *****
Bettie Serveert ****

Vanwege het 60-jarig bestaan van platenzaak Concerto organiseert London Calling dit weekend een zeer aangenaam festival in de mooie Tolhuistuin. Klein maar fijn is het credo, met pakweg duizend mensen goede bands kijken op drie binnenpodia en natuurlijk vooral in de tuin zelf. De buien zijn in de loop van de middag weg getrokken en al blijft het wat fris, het is hier goed toeven. Prima dus om wat leuke bands te kijken, maar ook juist om een aantal te missen en lekker in de tuin te blijven hangen.

We haken aan bij de Franse electro-indiepop van Talisco. Aangenaam bandje zonder al te veel specifieke overtuigingskracht, zal het ongetwijfeld goed doen op achtergrondmuziekzender 3FM. Een vergelijkbaar gevoel blijft hangen bij Palace: heel prima Britse band, waarvan de zanger een beetje lijkt op prins Harry met een petje (vandaar de bandnaam wellicht). ze spelen goed maar het blijft niet heel erg hangen. Het programma boekje heeft het over een combinatie van Jeff Buckley met Radiohead, maar dat is onzin.

Palace

Jake Isaac heb ik op Eurosonic en op Motel Mozaïque gemist, waar hij volgens de berichten toch telkens indruk maakte. Nu dan dus de hoogste tijd om het zelf eens te checken. Isaac heeft een mooie rauwe stem met veel soul. De band speelt stevig en dat klinkt goed. Twee kleine, akoestische nummers verwaaien helaas wat in het matige geluid in de tuin, waardoor Isaac de aandacht wat dreigt te verliezen. Dit zal zeker beter tot zijn recht zijn gekomen in de kerk bij MM15, maar we horen toch goed dat Jake Isaac en hele grote ster in wording is.

Jake Isaac

Vorig jaar maakte Nadine Shah op Eurosonic grote indruk op ons, dus dit is een goede gelegenheid om te kijken wat de vorderingen in het afgrlopen anderhalf jaar zijn. De band is inmiddels uitgebreid tot vijf (plus op de achtergrond een continu met gitaren prutsende roadie). Sinds vorige maand is er een goede nieuwe plaat uit, die het echter niet haalt bij de nog veel betere eersteling. Met de grotere band is het geluid wel veel voller geworden, wat dan wel weer iets ten koste gaat van de subtiliteiten die we eerder hoorden. Het helpt ook niet dat het geluid van het tuinpodium heel matig is. Maar genoeg gezeurd, want Shah en haar band spelen hier wel voor wat ze waard zijn en dat is behoorlijk veel! Mooie, donkere nummers (de vergelijking met PJ Harvey maak ik niet weer), die in een binnenzaal beter tot hun recht komen dan op een buitenpodium.

Nadine Shah

Broeder Dieleman is dan toch heel andere koek. Met zangeres Janine van Osta staat de Zeeuws-Vlaamse troubadour in een muisstille zaal, met prachtig uitzicht van de ondergaande zon over het IJ. Hier gebeurt iets heel bijzonders, dat voel je direct. De weemoedige maar louterende liedjes van Dieleman worden kaal gebracht, met gitaar of banjo, terwijl Van Osta met haar prachtige stem en af en toe met haar harmonium nog een subtiele laag toevoegt. Het publiek staat en ligt en zit en luistert ademloos. Tussen folk en gospel in schenkt Broeder Dieleman ons soms onnavolgbare, maar diep doorvoelde liedjes van natuur, geloof, liefde en genade. Ik heb de woorden niet voor de superlatieven die hier bij horen. Dit is echt tranentrekkend mooi.

Broeder Dieleman

Het is dan weer even flink omschakelen naar Bettie Serveert. Zoals waarschijnlijk zovele anderen ben ik bij Bettie toch een beetje blijven hangen bij meesterwerk Palomine uit 1992, en ik weet dat ik de band daarmee onrecht doe. De band weet dit echter ook zelf wel en speelt een afgewogen set van Palomine-nummers en later materiaal. Dat houdt het publiek goed bij de les van deze meesters (en juf) van de Nederlandse gitaarrock. Het is goed om te zien dat Bettie Serveert nog steeds staat als een huis en doet waar het goed in is, namelijk gewoon ontzettend goed spelen.

Zie hier verslag van 3voor12
zie hier verslag van Kindamuzik: “Misschien is dit ook wel het enige festival waar je dit jaar bij had moeten zijn.”

Advertenties
2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: