Ought – Bitterzoet, Amsterdam, 1 juni 2015

***

Vorig jaar stonden we tijdens LGW14 pardoes voor een lange rij bij Ekko, tevergeefs wachtend om binnen te kunnen bij Ought. Maar Ekko zat ramvol. Vandaag is weer een nieuwe kans, in de Amsterdamse Bitterzoet. Dat laten we dus niet lopen, temeer omdat het ook een mooie gelegenheid is om dit fijne knusse zaaltje eindelijk eens te ontdekken.

Ought komt een beetje meezeilen in een golf met Vietcong, Parquet Courts en dergelijke, maar de historische lijnen zijn veel langer, vol referenties aan Yo la Tengo, Sonic Youth en vooral Violent Femmes. Maar laten we ze niet alleen in verhouding tot anderen bekijken, want de jongens uit Montréal kunnen ook zelf wel wat.

Dat komt echter nog niet al te makkelijk los. Ought begint zonder veel vuur, en ook het beroerde geluid haalt de scherpte en pit er behoorlijk uit. Alsof er een deken over de boxen ligt. De opbouw van de set helpt ook niet echt, want net als dan de rem er wat af gaat, komt er een softer nummer, waarbij de spiegelbol aan moet.

Zo blijft het wat moeizaam: zanger Tim Heeler, die oogt en soms doet als een jonge Jarvis Cocker (met wonderlijk accent, is dat ook Montréal?), doet wel zijn best, maar de vonk wil niet echt over slaan. En beetje als Ajax tegenwoordig: je ziet de kwaliteit wel, maar het komt er niet echt uit.

Na ruim drie kwartier wordt dan al het laatste nummer aangekondigd, en de teleurstelling is al bijna geaccepteerd, maar hé! Ought besluit stilzwijgend om de zaak nog te redden. Plots volgen er geniale versies van Gemini en afsluiter Clarity! Juist! Zo doe je dat! Zo is het uiteindelijk alsof we een wedstrijd van ADO hebben zitten kijken: grotendeels tam en saai, maar in het laatste kwartier toch vol overtuiging met de winst er vandoor.

Ought

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: