Carsick Cars, Lost Bear – ACU, Utrecht, 10 juni 2015

Lost Bears **1/2
Carsick Cars ****

Niet iedereen heeft de prachtige nieuwe plaat al gehoord, maar met een man of twintig aan publiek vult Lost Bear de Acu tenminste nog voor de helft. Maar voor de plaat hoeven we dan ook niet te komen. Lost Bear speelt welgeteld 0 (nul!) nummers van Monkey Pop. Dat is een eigenaardige keuze. De gitarist vertelt me later dat het te maken heeft met de complexiteit van de nummers, die op een podium nauwelijks haalbaar is. Monkey Pop is, kortom, een studio album.

Zo goed als op de plaat is het vanavond dan ook niet. Het tamme publiek inspireert ook niet echt. Maar dat is ook wel enigzins wederzijds. De eerste helft van dit optreden heb ik helaas (wéér) moeten missen, maar tegen het einde halen korte, rommelige nummers omringd met veel gelul de vaart er flink uit. Lost Bear is een leuke band, maar op het podium valt het maar moeilijk oo zijn plek. Bij het laatste nummer komt dan ineens toch wat van de brille van de plaat boven. Strak en staccato, als drager van moeilijke melodielijntjes. Ja, dat horen we graag, maar helaas, dan is het ook alweer voorbij.

Goed nieuws is wel dat ik verneem dat Lost Bear aan zeker twee nieuwe albums werkt, en als we dan toch moeten concluderen dat dit vooral een studioband is, dan staat ons nog een hoop moois te wachten.

  
Carsick Cars komt uit Beijing en dat klinkt als exotica, maar blijkt een brok oerdegelijke gitaarnoise. De eerste nummers zijn instrumentaal en meteen spannend. De drummer houdt een retestrak ritme aan, waarop de gitaar lekker alle kanten op kan gieren. Dit is heel prima!

Als daarna de zang er in komt ebt de spanning wat weg, en het leidt de band ook even wat af van de strakke noisy stukken, die veel interessanter zijn. Maar na een paar nummers wordt de balans weer gevonden en stomen de Chinezen lekker door. Hier gebeurt wel wat. Carsick Cars zit goed geborgd in de oude Sonic Youth, maar ze trekken hun eigen plan. Het (nog steeds kleine) publiek weet dit goed te waarderen en de band komt terug voor een toepasselijke toegift: Goodbye, dear friends.

   
 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: