Reigning Sound – Bitterzoet, 2 juli 2015

****

Bij binnenkomst is het zowaar fris in de Bitterzoet, even omschakelen van de tropische hitte buiten. Voorprogramma Check 1-2 kun je er goed bij hebben om de boel even flink op te laten warmen, terwijl de zaal vlot vol stroomt. Prima band, maar zoals ze zelf al zeggen: we komen natuurlijk voor Reigning Sound. Greg Cartwright staat er eveneens fris is; het is het laatste optreden van de toer, zegt hij, dus “we got nothing left to lose”. En met dat uitgangspunt spelen ze de komende anderhalf uur de tent helemaal plat.

Reigning Sound komt uit Memphis, waar bij iedereen de soul door de aderen bruist. Dat combineert uitstekend met de vuigheid zoals we die kennen van de jarenlange ervaring met de Oblivians (en getuige ook het wat verholen Dead Moon T-shirt van Cartwright). Greg Cartwright is bovendien ook een meesterlijk liedjesschrijver, die nummers maakt die de Rolling Stones al veertig jaar niet meer uit de pen krijgen. Dat alles telt op tot een heerlijke mix van soul en gruis, verpakt in een onstuitbare waterval aan drie-minuten-nummers. In een rechtvaardiger wereld zouden dit stuk voor stuk klassiekers zijn.

Geen gepiel en gepruts hier, op een gebroken snaar na, maar in volle vaart door en door. De hammond jengelt er lekker op los en het fuzzpedaal gaat af en toe lekker in. Ook ballads als Never coming home krijgen een stevige behandeling, wat wel iets ten koste gaat van het onderscheidend vermogen tussen de nummers. Maar who cares bij zo’n dampende pot garagerock.

Het moet voor de band ook een fijne avond zijn, want het publiek geeft veel liefde terug en de sfeer zit er goed in. Hier en daar staat het geluk mensen zichtbaar in de ogen, terwijl voor aan een fijn crowdpitje ontstaat. Het kan allemaal en het kan allemaal tegelijk. Naast mij staat iemand die een dag eerder vijf uur onderweg is geweest om ook het concert in Vera mee te pikken, en voor mij staat iemand die ze “al zeker vijf keer” zag. Van de frisse Bitterzoet is om 11 uur niets meer over.

2015-07-02 21.22.07-1 2015-07-02 21.37.502015-07-02 22.11.17  2015-07-02 22.26.15-2

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: