Kraftwerk – TivoliVredenburg Ronda, 3 juli 2015

****

De Grand Départ van de Tour de France in Utrecht wordt flink gevierd en één van de hoogtepunten in het nevenprogramma is toch wel de uitvoering van de gelijknamige plaat door Kraftwerk. Die stonden al lang op mijn ‘toch ooit maar eens zien’-lijstje, maar vandaag zijn er geen excuses meer. Allons!

Kraftwerk deed eerder dit jaar alle albums al een keer in Paradiso, met naar verluid een superieure uitvoering van Tour de France. Vandaag lijkt het wel alsof ze wat worstelen met de opbouw van de set. Je zou verwachten dat ze de plaat min of meer integraal spelen, maar al vroeg in de set komt er een korte versie van Autobahn, gevolgd door Radioactivity. Beide nummers komen niet echt goed los, en we kijken even vertwijfeld naar elkaar. Gaat dit wel goed komen?

Gelukkig, daarna komen dan de etappes van Tour de France, ook bepaald geen extended uitvoering, maar deze nummers kunnen dat wel beter hebben. Het album is in zichzelf een fantastische soundtrack bij de Tour, omdat het zo goed de clichés van La Grande Boucle in muziek weet te vatten. Chrono ís echt een tijdrit, La Forme is een indrukwekkend trage beschrijving van de worstelende cyclist, en Vitamin is een nauwelijks verhullende dopingklassieker, waarin we nog net niet zien hoe Armstrong in een halfverlichte hotelkamer wordt geïnjecteerd met het bloed van op grote hoogte gefokte varkens.

Het wordt per nummer beter en de Deutsche machinerie komt echt goed op gang met The Model en Trans Europe Express. Opvallend hoeveel nummers we eigenlijk wel kennen, Kraftwerk zit goed in het geheugen gegrift. In de toegift volgt eerst We are the Robots, met het type robotdansje dat kleine Darth thuis ook wel eens laat zien. Dat roept onvermijdelijk gedachten op over wat een live concert nu eigenlijk is, want de robots raken de apparatuur tijdens dit nummer niet aan. Is dit wezenlijk anders dan het inmiddels beruchtje handje van Avicii bij Pinkpop? Kraftwerk heeft in elk geval het relativeringsvermogen dat hier bij hoort, want de bijkomende visuals geven messcherp aan hoe de muzikale dwangbuis als gegoten zit. Ja ja, Duitsers met humor! En is de titel feitelijk niet alleszeggend?

Gek genoeg krijgen we pas in in de toegift Elektro Kardiogramm en Aero Dynamik, waarmee het Tour de France-album compleet is. Afsluiter Boing Boom Tschack van Techno Pop toont ten slotte nog even glashelder dat de wortels van de synthetic pop in Duitsland liggen, en niet in Detroit.

Je kan op vele manieren naar Kraftwerk kijken. Kraftwerk als band is fascinerend, waarbij bovenstaande vragen over wat live is continu boven komen drijven. Ralf Hütter gooit er af en toe wat vocals in, maar dat is volstrekt ondergeschikt aan de cleane beats. Kraftwerk als visueel spektakel is ongeëvenaard. Iedereen staat met zijn 3D-brilletje te bevatten wat hier allemaal gebeurt, en luid gejuich gaat op als de UFO van de Inktpot langs het gebouw van TivoliVredenburg glijdt. Maar bovenal is Kraftwerk een Europees cultuurproject van jewelste, dat diep is doorgedrongen in het DNA van de wereldwijde dance. De invloed van Kraftwerk op de muziekgeschiedenis kan nauwelijks worden overschat.

2015-07-03 20.06.32

2015-07-03 20.20.45

2015-07-03 20.35.35

2015-07-03 21.09.12-1

2015-07-03 21.31.18-1

Kindamuzik was er ook bij.
Ralf Hütter deed afgelopen januari voor Radio1 zowaar een kort interview over de TdF-concerten in Tivoli: http://youtu.be/c8kE7eiwtg0

Advertenties
2 reacties
  1. Bert zei:

    Puike recensie! Eén opmerking echter: ik was er ook bij (eerste concert vrijdagavond) en tijdens het nummer ‘The Robots’ waren het échte robots die op podium stonden. Dus niet de heren die een ‘dansje’ opvoerden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: