Steelwing, Noctum – DBs, Utrecht, 4 sept 2015

Noctum **
Steelwing ****

Eindelijk! Het is weer voorbij die mooie zomer, de herfst laat zich al weer stevig gelden, dus back to work! De metal borrelt weer in de aad’ren, de kapper is nog niet langs geweest, en ik tiep al met de devil’s fingers, dus de Zweedse hardrockers van Steelwing en Noctum lenen zich uitstekend voor een stevige start van het nieuwe seizoen. En als ik zeg hardrock dan bedoel ik ook hardrock, in de meest klassieke zin van het woord. Vanavond belooft meer classic dan Anvil, meer cliches dan Saxon, en meer solo’s dan Vandenberg.

Aftrap is door Noctum, voor een zeer matig gevulde zaal van hooguit 25 man. Dat lijkt meteen zijn weerslag te hebben op de band. Noctum speelt op zichzelf wel capabel, met een hardwerkende gitarist en een prima ritmesectie (die helaas wel ver achter in de geluidsmix blijft), maar met een zanger die thuis net iets te vaak zijn oude Europe platen op zet en hier in DBs zonder veel inspiratie zijn plichtmatige ding staat te doen. Het komt zo allemaal niet over. De ongeïnspireerde zanger geeft dit optreden de uitstraling van het Nederland elftal: voorspelbaar, tam, traag in de voorzetten en vergeten te scoren daar waar het kan. Deze haalt de volgende ronde niet.
image

Bij Steelwing gaat het er heel anders aan toe. Waar Noctum het kopje er bij neer hangt vanwege al de mensen die er vanavond niet bij zijn, laat Steelwing zich inspireren door de pakweg 40 mensen die er inmiddels wél zijn. De metalmeter schiet meteen door het plafond. Steelwing haalt alle clichés uit de kast, maar dat doen ze retestrak en vol overtuiging. En niet onbelangrijk hier: met precies de juiste dosering aan relativeringsvermogen om in feite een prachtige ode aan het genre te geven.

Steelwing bezingt de duistere postapocalyptische wastelands van de mensheid, verpakt in classic hardrock: hard, strak, hier en daar wat snelle solo’s, en vooral de vocale uithalen van zanger Riley. Wát een bereik heeft die man! Loepzuiver en hoger dan de Domtoren, met de voeten op de monitoren en de vuisten in de lucht. Het is een voorspelbaar maar zeer effectief stramien, dat op de aanstaande nieuwe plaat ‘Reset, Reboot, Redeem’ nog donkerder en harder dan de twee voorgangers lijkt te worden doorgezet. Gelukkig staan de mannen van Noctum in de zaal, want dit is een superieur lesje hardrocken waar menig progressiever band nog een puntje aan kan zuigen.

image

image

image

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: