Jeff the Brotherhood – Ekko, Utrecht, 10 sept 2015

**

Vanavond even een vluggertje tussendoor voor Darth Faber, waarbij JEFF the Brotherhood in staat moet worden geacht om anderszins loze uurtjes te vertalen in zinvol cultureel vermaak. “We’re Jeff the Brotherhood, from the United States”, een mooie en wat stoïcijnse aankondiging voor een potje lekker trage sludge van mannen met lang haar en snorren.

Het (niet al te talrijke) publiek schudt de behaarde kopjes lekker mee op het lekker straffe gitaarwerk. JtB heeft een aantal serieus goede grooves, waarvan je wilt dat ze oneindig lang blijven hangen, on repeat, altijd maar door, maar die momenten zijn helaas te schaars. De band brengt zeer binnenkort het derde album uit een speelt daar ook verschillende nummers van, maar toch blijft het gevoel knagen dat ze gewoon niet genoeg goede nummers hebben om een overtuigend strakke set neer te zetten.

Dat gevoel laat me niet meer los. Af en toe klinkt het als (de oude) Dinosaur jr., en af een toe openen ze wat lekkere spacey grooves, maar meestal is het nogal doorsnee gitaarwerk, zondet de urgentie van gelijkgestemden als Ty Segall of Thee O Sees. De prachtig belachelijke doorzichtige gitaar van de soms tergend flegmatieke voorman is misschien wel veelzeggend voor het gebrek aan echt scherpe randjes. Deze band heeft dringend inspiratie nodig.

image

Aanvulling 24/9: zie net in Pitchfork-recensie dat ik het had kunnen weten… laatste album wordt afgebrand, om ongeveer dezelfde redenen als hierboven: “surely fun, but a warmup for something bigger and more memorable”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: