Other Lives – TV Pandora, Utrecht, 5 november 2015

In de afgelopen tijd speelde Other Lives al een paar keer in Nederland, maar vanavond zie ik ze voor het eerst. Ik ben niet de enige, want Thijs van voorprogramma Black Oak durft zelfs beschroomd toe te geven dat hij het helemaal niet kent, tot hilariteit van het publiek en de rest van de band. Ik zag Black Oak ook nog niet eerder. Black Oak komt voort uit een fusie van I Am Oak en Black Atlantic, beide uitstekende bands, en alleen al daarom wekt de som der delen meer dan gemiddelde interesse.

En terecht. De stemmen van Geert en Thijs vullen elkaar goed aan, en beter is het nog als Esther op de achtergrond ook meezingt. Black Oak speelt mooie, geduldige akoestische liedjes met een randje folk en een randje dreampop. Het stil luisterende publiek doet de band zichtbaar goed. In de muziek hoor je de ervaring vanuit de vorige bands terug, al blijkt dat niet uit het langdradige gepiel van gitaarstemmerij tussen de liedjes door. Dat wordt haast verlegen opgevangen met gekeuvel en anekdotes, waarmee de sympathiefactor van Black Oak alleen maar hoger wordt. Ze spelen veel de komende tijd, gaat dat zien. Heerlijk bandje.

Zo compact als Black Oak speelt, zo groots pakt Other Lives uit. Eerste nummer Reconfiguration laat meteen horen wat ons een ruim uur te wachten staat: mooi volle orkestraties, met ongelooflijk oog voor detail. Other Lives is eigenlijk een drietal, maar speelt vanavond als vijfmansband, en dat is wel nodig ook met de enorme hoop instrumenten die nodig zijn voor het volle geluid dat de band brengt. Alles live klinkt toch wel echt zoveel mooier, organischer en warmer dan muziek uit een kastje. De warme sfeer van de muziek wordt visueel ook nog eens uitstekend gepakt met het zeldzaam mooie licht. Prachtig!

In de beschrijving vooraf worden referenties gegeven aan de stemmige sfeer van The National en Tindersticks en dat klopt ook wel, maar meer dan die bands klinkt Other Lives volstrekt natuurlijk, zonder poses, maar met een enorme zeggingskracht. Zanger Jesse versterkt dat alleen maar; hij oogt weliswaar iel en haast breekbaar, maar hij is een krachtig en meer dan overtuigend performer. Jesse weet donders goed waar hij mee bezig en leidt ons vriendelijk maar dwingend zijn universum in. In dat universum heerst de muziek, realiseert hij zichzelf ook als hij zich even laat afleiden door een praatje over hoe mooi Nederland wel niet is. “Back to more serious business!” Jesse oogt en doet als een harige hippie die 45 jaar te laat geboren is (“You’re all so beautiful”), en in de muziek klinkt ook een sterke voorkeur voor de vroege jaren zeventig, maar tegelijkertijd is Other Lives hypermodern, met soms haast soundscape-achtige indiefolk.

De nummers van de prachtige laatste plaat Rituals en van voorganger Tamer Animals tellen op tot een mooie evenwichtige set. Alles komt bij elkaar in een sublieme cover van Nirvana’s Something in the way. Adembenemend goed dit.

Setlist: http://www.setlist.fm/setlist/other-lives/2015/tivolivredenburg-pandora-utrecht-netherlands-23f530ef.html

Advertenties
2 reacties
  1. Ik was er ook donderdag. Onwijs goed concert en zelfs na afloop nog een praatje gemaakt met de bandleden. Onwijs chille gasten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: