Le Guess Who?, dag 2 – Utrecht, 20 nov 2015 #LGW15

Op de tweede dag van Le Guess Who? is het aanmerkelijk drukker overal, we maken later op de avond zelfs mee dat de doos van Pandora een paar keer vol zit, met rijen voor de deur. Niettemin vind ik het vanavond lastig om mijn weg te vinden in het programma, het lukt me niet goed om houvast te vinden. Bij Le Guess Who? geeft dat op zich niet, want hier kun je overal binnenlopen om te ontdekken wat er te ontdekken valt.

Met die instelling begin ik bij de dromerige folk van Marissa Nadler. De liedjes van Nadler zijn prachtig, kaal gebracht met alleen gitaar. Nadler doet me wel wat denken aan Alice Boman, die ik twee jaar terug op Eurosonic zag. Ze heeft een schat aan ervaring en liedjes, een nummer als Firecrackers is oprecht indrukwekkend, maar de hal van Le:en is niet de setting waar dat er lekker uit komt. Het is ook niet goed te zien, de belichting is erg duister, en de kleine Nadler verdwijnt al in drie rijen dik publiek. Verder dan maar.

Circuit des Yeux heb ik al enkele weken met regelmaat op staan, In Plain Speech is een indrukwekkende plaat die in de verte wel wat doet denken aan Antony & The Johnsons. Haley Fohr heeft een diepdonkere stem, die bevreemdend klinkt onder begeleiding van distorted akoestische gitaar, complex drumwerk en viool. Toch valt het me niet mee. In het halfduister van De Helling is het moeilijk om grip te krijgen op de band, die afgeronde nummers lijkt af te wisselen met soms al te lange geluidsexperimenten en de overstuurde stem van Fohr. Circuit des Yeux is een band vol emoties, soms gedoseerd en indrukwekkend, soms emmersvol over ons heen gestort. Soms prachtig in wanhoop en tragedie, maar toch net iets te vaak ongericht. Tussendoor is veel tijd nodig voor omschakeling, in haast ongemakkelijke stilte. Circuit des Yeux is al geen makkelijke band, maar vanavond wordt het wel erg ontoegankelijk.

2015-11-20 20.56.26

De striemende regen weerhoudt mij van tochten naar de podia elders in de stad, maar het hoofdkwartier TivoliVredenburg staat vol genoeg gepland om de rest van de avond lekker tussen de zalen heen en weer te cruisen. Dat blijft vooralsnog even een zoektocht. Swervedriver staat in de Ronda futloos tamme nineties indierock te spelen. Ooit was deze shoegaze de frontlinie van de muzikale vernieuwing, maar die tijd is long gone. Langs oneindige trappen dan maar naar Jerusalem in My Heart in Cloud Nine. Die blijkt zelf niet te spelen (zie comment hier onder), wel is er een ijl zingende dame met een voor een scherm met abstracte beelden. Dit is wel al te vaag, en het lamlendig hangende publiek doet ook niet vermoeden dat hier de vlam nog in de pan gaat.

Aldus ben ik min of meer uit arren moede mooi op tijd in de Pandora voor Metz, en dat is maar goed ook want het wordt hier volle bak, met naar verluid rijen voor de trap buiten. Maar ik sta goed als Metz zonder omhaal aftrapt voor een verschroeiende set van knetterende postpunk. Binnen twee nummers ontstaat een goede moshpit, er wordt gecrowdsurft en halverwege krijgen we zelfs een klassieke wall of death mosh vooraan. Metz brengt meer adrenaline dan de hele Russische atletiekunie bij elkaar. Muzikaal is het ook nog eens behoorlijk strak. Het vuur van Metz brandt zo fel dat na pakweg een half uur de zuurstof wat opraakt en de spanningsboog iets gevierd wordt, maar zelfs dan stuitert en giert dit nog alle kanten op. Dit is de boost die ik nodig had!

2015-11-20 22.45.43-2
De reünie van Evil Superstars in de Ronda gaat lekker door in het hoge energiespectrum. In de jaren negentig was de band van Mauro Pawlowski een belangrijke exponent van de Belgian breeze van destijds, maar die heeft mij nooit zo kunnen boeien. Vanavond is anders, want de Evil Superstars overstijgen verre de belegen indierock van weleer. Onder gigantische videographics knettert de band van het podium. Mauro is e2015-11-20 23.43.46en zeldzame showman, maar hij staat zeker niet alleen in deze ijzersterke band. De Superstars spelen hard en stuwend, en zuigen je mee naar binnen in een duistere set met nummers die haast tegen de doom aan liggen. Dan even een pauzemoment, “Efkes de spanningsboog doorbreken,” zegt Pawlowski, en daarna weer verder. Tegen het over the top optreden aan dit, maar uiteindelijk toch serieus compromisloos overdonderend. Poeh! Onverwacht straf optreden dit.

De Pandoradoos zit wederom achterlijk vol bij Vietcong, die in het afgelopen jaar wat schipperde tussen sensatie en hype. Halverwege weten we dan toch binnen te komen voor een stevige pot postpunk, maar achterin bruist de energie bruist hier bepaald niet door de zaal. En dan krijg je het wonderlijke beeld dat men achteraf ontzettend positief is vanuit de voorste gelederen, terwijl we het achterin toch wat langs ons heen laten glijden. Hier is toch echt sprake van een serieus geluids-verdeel-probleem, en dat maakt het voor ons niet makkelijk om er lekker in te komen. Moeilijk om een goed oordeel te vormen dus, maar afsluiter Death doet hier uiteindelijk wat het ook op de plaat doet: sterk opgebouwd met een knetterende climax. Een passend einde bij een wisselvallige avond LGW.

Andere recensies:
– Kettingzaag: http://www.dekettingzaag.nl/lgw-dag-2-shifting-up-gear/
– Kindamuzik: http://www.kindamuzik.net/live/le-guess-who/le-guess-who-2015-de-vrijdag/26367/
– Kicking the Habit: http://kickingthehabit.nl/2015-11-21/le-guess-who-de-vrijdag-recensie-verslag-protomartyr-viet-cong-evil-superstars
– Never Mind the Hype: http://nmth.nl/verslag-le-guess-who-2015/
– Vrijdagblog van 3voor12: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2015/Le-Guess-Who–2015/Blog-vrijdag.html
– 3voor12 over Evil Superstars: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2015/Le-Guess-Who–2015/Evil-Superstars.html

Advertenties
2 reacties
  1. FYI, de dame met de viool was niet Jerusalem in My Heart, dat was nl. om technische redenen afgelast.
    Het zal Charles-André Coderre & Jessica Moss zijn geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: