Bewilder, Douglas Firs – Ekko, Utrecht, 18 december 2015

Het werk zit er op, de eindejaarsvakantie is begonnen, de stad is één grote kerstborrel, maar het social event waar alle plusminus veertigers van Utrecht een oppas voor hebben geregeld is toch wel de buzz van Bewilder in Ekko. Hier staat natuurlijk een band in eigen stad, maar veel meer nog een band waarvan velen beseffen dat het the next big thing kan zijn. Ekko is dan ook stijf uitverkocht voor wat feitelijk de start is van een flinke tour door Nederland. Hier gaat wat gebeuren!

2015-12-18 21.01.14De aftrap wordt gedaan door Douglas Firs, een Vlaamse band rond Gertjan van Hellemont, gitarist van The Bony King. De rest van de band heeft connecties met Amatorski en Balthazar. De ervaring is overduidelijk. Douglas Firs klinkt in zekere zin ook wel als een combinatie van al die bands, waarbij folk en blues van de singer-songwriter nooit ver weg zijn. Douglas Firs doet op de een of andere manier dan ook akoestisch aan, zelfs waar dat helemaal niet zo is. Halverwege de set speelt Van Hellemont dan wel solo een heel mooi nummer over een verloren liefde, “omdat het kan in Ekko”. En zo is het, want de zaal is muisstil voor de dankbare zanger. Daarna dreigt het wel wat weg te zakken, maar dat ligt meer aan dit hoogtepunt dan aan de navolgende nummers.

Bewilder meldde zich de afgelopen maanden als in-aanleg-grote-Nederlandse-band, en dat komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Aanvoerder/zanger Maurits Westerik kennen we al heel lang van GEM, en daarna nog van het zeer interessante uitstapje Giants of Husavik. Met de plaat Dear Island past Bewilder muzikaal gezien ook direct in de hoge echelons van de indie nederrock, zoals neergelegd door bands als Hallo Venray, Daryll Ann en de Fatal Flowers. Is ook niet gek, want Henk Jonkers (die in al die bands speelde) produceerde het album.

Dat horen we vanavond terug in een zeer toegankelijke set, met dank aan het zeer ontvankelijke publiek, maar toch zeker ook aan de bak aan ervaring die hier haast achteloos wordt neergelegd. In een goed uur worden de meeste (of misschien wel alle) nummers van het album voorbij, in grote virtuositeit en vooral ook vol goede zin en overtuiging. Deze band staat! Westerik heeft een zeer eigen stemgeluid, waar je wellicht even aan moet wennen, maar ik heb er al jaren een zwak voor.

En hoeveel credit heeft Bewilder ook niet: naam van band en album verwijzen naar het mooie Vlieland, ook mijn favoriete eiland, dus wat valt daar nog op af te dingen? Maar zo halverwege de set bekruipt me het gevoel dat de kracht van de band tegelijk ook een groot gevaar in zich bergt: dit kan zomaar een band zijn die iedereen leuk vindt, die niemand irriteert, een band die technisch geen fouten maakt, een band die strakke nummers vol overtuiging op het podium brengt, kortom een band waar 3FM helemaal geil van wordt, maar waar de echte spanning dan een beetje uit weg sijpelt. Bijna ga ik denken aan dooddoeners als ‘degelijk’, ‘vakwerk’, etc. en dat kan toch ook de bedoeling niet zijn. Dat gevaar zien ze gelukkig zelf ook: op gegeven moment (ik meen in nummer The Unknown) dreigt een wat lethargische groove de sfeer te bepalen, en juist op dat moment ontregelt de drummer met op dat moment zeer functionele breakbeats. Dat heeft Bewilder soms meer nodig.

Het nummer Bewilder staat niet op het album, maar klinkt zo goed dat je je afvraagt waarom eigenlijk niet. Westerik gaat stuiterend helemaal los op afsluiter Forza (it is), waarmee Bewilder een absoluut prijsnummer in huis heeft – wat mij betreft meer song van het jaar dan Tame Impala (nu staan ze slechts 82). Maar wat geeft het, het jaar van Bewilder wordt 2016. Bewilder heeft alles in zich om 3FM’s new darlings te worden. Dat zij ze zeer gegund, maar dan hopelijk wel zonder concessies aan de verfrissende eigenheid die deze band zo’n lekkere hook geeft. De wereld ligt helemaal open.

2015-12-18 22.06.22
2015-12-18 22.12.20

– Zie hier verslag van 3voor12 Utrecht: http://3voor12.vpro.nl/lokaal/utrecht/nieuws/2015/december/Bewilder-in-EKKO.html?platform=hootsuite

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: