Alamo Race Track – De Helling, Utrecht, 19 december 2015

Aan het begin van dit jaar bracht Alamo Race Track met Hawks één van de beste platen van het jaar uit, en nu op de valreep van het jaar is er nog mooi een gelegenheid om ze in de buurt op het podium te bewonderen, zo aan het einde van de tour langs de vaderlandse clubpodia.

Het pas laat aangekondigde voorprogramma is Roald van Oosten met band. Van Oosten speelde ooit al eens samen met Alamo Race Track-zanger Ralph Mulder in de band Ghost Trucker, en was in een vorig leven vooral voorman van Caesar. Al die lijnen horen we hier terug, soms zelfs heel direct zoals in het afsluitende nummer, waarin ik Before my head explodes van Caesar meen te herkennen. Het valt me vooral op hoe sterk de zang van Oosten inmiddels doet denken aan Jonathan Donahue van Mercury Rev. En ook de muziek is daar niet ver van verwijderd, zeker niet als Van Oosten op het orgeltje een spacy geluid mee geeft. Dit klinkt helemaal niet verkeerd! Roald van Oosten heeft weer een degelijke band verzameld, die in de interactie op het podium soms nog wat onwennig oogt, maar die al wel geweldig speelt. Hier gaan we nog veel van horen; op 4 maart verschijnt de plaat.

2015-12-19 20.39.02
Alamo Race Track zit ergens tussen rock en roots in, soms sfeervol en warm, soms gierende gitaren, vaak als de alternatieve folk à la Wilco, en altijd tot in detail ingevuld met een grote rijkdom aan instrumenten. Alamo Race Track brengt niet veel platen uit, slechts vier in pakweg twintig jaar. Dat levert altijd goede en doordachte platen op, maar Hawks is toch wel de beste tot nu toe. De band trapt af met het titelnummer, en de rest van de set is een variatie van oud en nieuw werk. Afsluiter is Young Spruce and Wire, het prachtige, haast catchy beginnummer van de plaat, dat blijkbaar gaat over de jammerlijke reis van Scott.

Voorman Ralph Mulder, met zijn pet en houthakkershemd, is soms een wat nukkige figuur. Zijn irritaties geven nogal eens een ongemakkelijke schuring tussen band en publiek, met daarbij het spannende gevoel dat het perfectionistisch opgebouwde geheel wel eens over het randje zou kunnen donderen. Vandaag echter helemaal niets daarvan. Mulder is voor zijn doen buitengewoon goed gehumeurd, vol droogkloterigheid tussen de nummers door. “Het volgende nummer was eigenlijk bedoeld als onze hit” is de droge aankondiging van All Engines. We leren iets over het stemmen van gitaren, maar als dat wat al te lang uitweidt en iemand “Spelen!” roept reageert hij “Dit is de eerste keer dat ik het tof vind dat ik dat hoor!” om direct af te trappen voor het volgende nummer.

Goed om te zien dat de sfeer goed is, maar de band lijkt daarmee wel wat op afstand te blijven. Daarmee mist net dat beetje extra en dat vraagt iets meer concentratie van het publiek, wat zo te horen niet iedereen lukt, maar wie dat wel kan opbrengen ziet groot vakmanschap en gewoon een hele mooie show. Je kunt een uur lang alleen al naar de verbluffende complexiteit van de drummer kijken. Wie goed oplet ziet ook goed hoe de andere muzikanten tot in detail inkleuring geven aan de subtiel-knappe orkestraties. Wat een fijne band is dit toch. Alamo Race Track heeft die mooie combinatie om tegelijk ondoorgrondelijk, herkenbaar en vernuftig origineel te kunnen zijn.

2015-12-19 21.46.06
2015-12-19 21.37.07

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: