Vooruitblik Eurosonic 2016

EuroSonic

Hoe kunnen we het nieuwe jaar beter beginnen dan met een vooruitblik op Eurosonic door Darth Faber?! Het programma in Groningen is met van 346 acts weer enorm en wie zich niet terdege voorbereidt loopt grote kans om zich in deze overdaad te verliezen. Ergo: hier is een goede gids nodig. Het was weer een enorme klus, maar volgens mij ben ik er uit. Zie hieronder mijn handreiking voor Eurosonic. Over Noorderslag onderstaand nog wat reflecties. De nadruk ligt op nieuwe ontdekkingen, want bands als Dewolff, John Coffey, Birth of Joy en De Staat kun je zelf wel bedenken. Here we go…

Eurosonic

The Black Heart Rebellion – woe, Der AA theater, 00.30
Duistere darkfolk/doomwave zoals dat alleen uit Gent kan komen. Soms tegen de metal aan, maar dan ook af en toe weer een viool, of een haast akoestisch stuk. Eén van de beste platen van het afgelopen jaar.

Eriksson Delcroix – woe, Grand Theatre up, 21.00
Eriksson Delcroix klinkt in eerste instantie als een leuk countrybandje, tegen de bluegrass aan, maar er zitten toch wel erg veel mooie lagen folk en americana in. Ze tourden eerder in Nederland in het voorprogramma van Blaudzun, en dat was een heel erg aangename ontdekking. Band met hele hoge sympathiefactor.

Verder heb ik me niet zo in de woensdag verdiept, want Darth Faber moet zelf gewoon werken en is er de eerste dag dus nog niet bij, helaas…
De donderdag en de vrijdag dan:

SVPER – do, News cafe, 20.45
Lo-fi electropop uit Spanje, met kraut, sensuele zang en strakke wave. Tussen motorik en sensueel. Dat is het proberen waard. Speelden al op SXSW.

Nikki Louder – do, Spieghel up, 21.30
Een knetterende pot Sloveense noise, dat hebben we sinds Laibach al niet meer op tafel gehad. Nikki Louder pakt het voortvarend aan: stomende noisepunk van het aangenaam kwaaie soort. Doet me denken aan Repetitor, de Servische collega’s die we hier een paar jaar geleden de boel zagen afbreken. Veelbelovend dus! Speelt ook op woensdag in de Spieghel, zelfde tijd.

FEWS – do, De Beurs, 21.25
In eerste instantie klinkt dit als Klaus Johann Grobe, die vorig jaar op ES stond, maar luister nog eens: beetje Jesus & Mary Chain, beetje Wooden Shjips haast. IJzeren motorik, stuwende gitaren. Hypnotische ervaring.

Yung – do, De Beurs, 22.50
Ongooglebare naam in een tijd waarin elke hippe band zichzelf Yung .. [zelf invullen] noemt, maar de muziek komt wel degelijk aan! Lekkere pot neopunk, combineert melodieuze gitaren met strakke ritmes en goed schreeuwende zang. Zit in het hoekje van Girl Band en Menace Beach. Kan je je geen buil aan vallen.

KIN – do, Warhol, 23.00
Afgelopen jaar profileerde KIN zich stevig in de Popronde met een prachtig optreden in minikroeg Willem Slok. KIN zit heerlijk tussen wave en postrock, een band vol overtuiging die het publiek er bij de haren bij sleept. Op het Grunnsonic-programma, dus je kunt zo binnenlopen. Helaas wel in de Warhol, slechtste zaal van Groningen en verre omstreken.

Pumarosa – do, Vera, 23.45
Eén van de weinige lichtpuntjes van de afgelopen editie van London Calling. De single Priestess laat goed horen wat Pumarosa in zijn mars heeft, wat een heerlijke electropsychkraker is dat zeg! Zelf noemen ze het ‘industrial spiritual’. Hopelijk hebben ze genoeg om een set lang te kunnen boeien, maar het basismateriaal is er. Lichte hype, dus kom op tijd, want wordt volle bak in Vera.

Kontinuum – do, Vera, 01.15
Goede IJslandse industrial wave met een vleugje duistere doom en postrock. Ja, dit klinkt heel erg lekker, als het kleine broertje van Solstafír, dat hier vorig jaar furore maakte. Garant voor mooie, lange, duistere nummers.

Weval (01.15), Applescal (02.00), Alle Farben (03.00) – do, Paradigm
Paradigm is tijdens ADE geridderd tot beste underground club van de Benelux, en op donderdagnacht gaan ze dat helemaal waar maken met een mooie trits dance-acts. Eerst Weval, het duo dat o.a. Motel Mozaïque al alle hoeken van de zaal liet zien. Dan Applescal, die vorig jaar de heerlijke deeptechnoplaat For uitbracht. En dan afpilsen met Alle Farben, wonderboy uit het Berlijnse nachtleven. Nachtje doortrekken voor de diehards.

Vrijdag dan maar een beetje rustig aan beginnen.

Grandbrothers – vr, Grand Theatre up, 20.45
Dit is iets heel anders: twee mannen, een jazzklassieke piano, en daaroverheen atmosferische synths en loops. Stapelt laag op laag, tot een pianotrip met een haast klassieke postrocksfeer. Tussen de pianoritmes van Nils Frahm en de electronische soundscapes van Future Sound of London, en dat op een natuurlijke manier bij elkaar gebracht. Zeer intrigerend.

Blaue Blume – vr, De Beurs, 22.50
Prachtige Deense band, sterk geïnspireerd door Antony & The Johnsons, maar meer het geluid van Perfume Genius in combinatie met Morrissey. Komt heel dicht bij je, pakt je vast en zingt met snik en trillend uit het diepst van zijn tenen. Je moet er van houden, anders wordt het niks voor je. Maar voor wie er gevoelig voor is kan dit geweldig worden.

Marble Sounds – vr, USVA, 23.00
Belgische band met het soort verstilde liedjes dat doen denken aan Sparklehorse of Amatorski, maar meer in de verte ook aan Notwist. Schuwt het grote gebaar niet, maar blijft altijd aangenaam melancholisch. Heeft de sound voor in een kleine kroeg, maar net zo goed voor megagrote podia. Dit kan een grote ontdekking worden.

Desert Mountain Tribe – vr, Spieghel up, 23.00
Engelse psychrock, tussen de nette psychedelica van Tame Impala en de gruizige psychrock van Black Angels in. Schuwt het grote gebaar niet (zoals dat hoort bij Engelse bands). Dit kan dus een heel erg lekkere set worden.

Bachar Mar-Khalifé – vr, Der AA-kerk, 23.45
Frans-Libanees-Arabische electronica experimentalist. Stijloverstijgende klassiekgeschoolde conservatorium-electronica met jazz-invloeden van over de hele wereld. Totaalfusion.

Forever Pavot – vr, Minerva AA, 00.20
Ja, Forever Pavot, dat is nog eens een leuk bandje! Mooie ontdekking vorig jaar op Oscillations in Ekko. Franse psychedelica, beetje fuzz, beetje Jacco Gardner, en dat alles met een enorme glimlach onder de snor. Absoluut de band met de grootste sympathiefactor, maar toch zeker ook met echt een goed geluid. Is live veel beter dan op plaat.

The Germans – vr, Spieghel up, 00.30
The Germans uit België bestaan al weer een tijdje en laten zich graag inspireren door vrijwel al mijn helden: Sonic Youth, Velvet Underground, oude Pink Floyd, Can, u zegt het maar. Dat vertaalde zich vorig jaar in de briljante plaat Are Animals Different, die als één lang nummer van drie kwartier wordt neergelegd. Vol noise, psych, kraut. Als dat zich met dezelfde intensiteit vertaalt naar het podium dan wordt dit geweldig.

Briqueville – vr, Mutua Fides, 01.15
Brute doom uit de krochten van België. Gekleed in lange gewaden en met gouden maskers, maar herkenbaar als de mannen van Amenra (althans dat vermoed ik; er zijn nog veel wildere verhalen). Denk ook aan Goat, of zelfs Sunn O))). Lange instrumentale nummers, niet alleen om te luisteren maar vooral om te ondergaan. Sterke ingewanden noodzakelijk, vorig jaar op Motel Mozaïque was het geweldig maar vertrok driekwart van het publiek. Alle ruimte dus voor de ware liefhebber.

ROME – vr, USVA, 20.00
Luxemburgse postfolk, ook met zo’n ongooglebare naam. Heeft al tien albums uitgebracht. Lastig om dit vast te pinnen: dark ambient chansons, met zowel folk als industrial er doorheen gelardeerd. Wie dat kan, kan heel veel.

Noorderslag

Het is weliswaar de dertigste editie van Noorderslag, ik heb daar 23 van meegemaakt, maar dit jaar ga ik het toch heel anders doen: de Oosterpoort laat ik links liggen. Aan het programma ligt het niet, dat is ook dit jaar weer uitstekend. Maar toch… jaar na jaar voel ik me hier minder op mijn gemak. De sfeer op Noorderslag staat me steeds meer tegen. Omdat Noorderslag dicht bij mijn hart ligt heb ik er lang over nagedacht wat het is dat mij nu weerhoudt om te gaan. De kern is dat Noorderslag elk jaar verder verschuift van een mooie showcase van de Nederlandse muziek naar een bijeenkomst waar je bij moet zijn omdat het de place to be is. De showcase bestaat nog steeds, daarover geen twijfel, maar de ontzettende “kijk ons hier eens lekker hip wezen”-sfeer overheerst inmiddels tot op het irritante af. Er zijn me net teveel mensen die niet echt voor de muziek komen, die overal doorheen lopen te kwekken en die het zelfs klaarspelen om de bands tot op het podium te negeren. Noorderslag doet hier zelf ook druk aan mee, met vooral de irritante overprofilering van 3fm. Dieptepunt was het type Gooise matras in de hal met een bordje “de 3FM rondleiding begint HIER om 22.00”.

Gaat dat nog over muziek? Nee, Noorderslag is marketing geworden, het culminatiepunt van een niet meer te ontwarren kongsie van muziek en media. Ik ben niet naïef en zie ook wel dat deze altijd innig samen zijn gegaan, maar de verkenning van die interactie vind ik niet interessant, laat staan de vraag hoe een band succesvol kan zijn met behulp van media. Muziek als branche interesseert me niks. Ik wil muziek luisteren en kijken die in zichzelf authentiek is, of die voor mijn part media gebruikt in plaats van andersom. Het leek me daarom beter om maar eens een jaartje over te slaan, om even een beetje afstand te nemen van Noorderslag, zodat we wellicht later de liefde weer terug kunnen vinden.

Nadat ik dit schreef zag ik dat muziekjournalist Peter de Bruyn met hetzelfde dilemma worstelt, zie hier zijn artikel in het Dagblad van het Noorden (al gaat dat meer over de conferentie dan over het festival, maar het idee is m.i. vergelijkbaar).

Toch naar Noorderslag? Ga dan in elk geval naar Terzij de Horde, Iguana Death Cult, The Homesick, Canshaker Pi, De Likt, Naive Set, Sevn Alias, Birth of Joy en Bewilder. Popprijs kun je overslaan, die gaat toch naar Kensington.

Aanbevelingen van anderen:
– Tien tips van 3voor12: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2016/eurosonic-noorderslag/10-tips.html (grappig genoeg echt nul overlap met mijn eigen lijstje).
– De heavy Eurosonic-route van Never Mind the Hype: http://nmth.nl/esns16-voorpret-met-de-heavy-eurosonic-route/
– Lijstje aanbevelingen van Europese media, via ESNS: http://www.eurosonic-noorderslag.nl/en/festival/recommended/
– … (more to follow)

IMG_0259

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: