Eurosonic 2016 – de vrijdag

Fris en fruitig voor dag 2, maar dat kan natuurlijk niet bij Eurosonic dus we vervoegen ons snel bij Jagersonic in de Vera kelderbar voor een paar halve liters bier en een setje Iguana Death Cult. Met de aankondiging “Hier is Iguana Death Cult, helemaal uit Rotterdam, België” denken we ook even terug aan de heerlijke eerste kennismaking in Utrechts café België, tijdens de Popronde. Iguana Death Cult stoomt direct los in een dampende set vol gruizige garagerock. In het krappe keldertje is er allemaal niks van te zien, maar dat geeft niks want we horen zo ook wel dat hier een stoomwals vol vuige fuzz het zweet op de muren staat te spelen. En dan moeten ze vandaag nog één of twee keer. Dat wordt tijdens de komende tour nog oppassen voor Together Pangea, want dit voorprogramma blaast ze straks nog van het podium ook.

Ergens daar achter in staat Iguana Death Cult

Het eigenlijke programma had moeten beginnen met Rome, maar die is geannuleerd dus daarom belanden we bij Yast. De Zweden spelen vrij overzichtelijke en niet al te vernieuwende indiepop, degelijk genoeg maar toch vooral ook wat saai. De statische podiumpresentatie helpt dan ook niet om alsnog te overtuigen. De zaal loopt zoetjesaan flink leeg en uiteindelijk gaan wij ook maar, niet om te volgen maar omdat niets ons hier houdt.

Voor de Grandbrothers in de kleine bovenzaal van het Grand Theatre (dat toch maar niet failliet is gegaan) moet ik op de trap toch behoorlijk lang in de rij, waardoor ik allleen de drie laatste nummers meepik. Dat is jammer, want dit is echt volkomen next level. De nerdy ogende Duitsers spelen op het snijvlak van minimalisme, modern klassiek en ambient postrock en dat is werkelijk zo fascinerend als het klinkt. De basis van alles is de piano, bespeeld in minimalistische structuren en bewerkt met een batterij aan elektronica-effecten. Oh wat is dit prachtig! Staande ovatie op het eind voor de beduusde mannen is zeer terecht. Dit was hun eerste optreden in Nederland, volgende maand gelukkig al weer te zien in Paradiso.

Grandbrothers

Als zowaar de continue rij voor De Spieghel even lijkt te verdampen zoef ik snel binnen voor Amber Arcades. Utrechtse Annelotte de Graaf en band spelen een keer of tien dit weekend. Amber Arcades maakt lekker slacke dromerige liedjes, met prettig orgeltje erbij. Het is lekker loom en lijzig, zelf noemen ze het surfgaze. Het klinkt wel wat als Yuko Yuko, maar dan lang niet zo eighties en veel cleaner, in de meest positieve zin van het woord. Het is ook geen verrassing te lezen dat Kevin Morby de debuutplaat produceert. Fijne nieuwe band, nog een beetje afstandelijk op het podium, maar muzikaal echt lekker.

Amber Arcades

Daarna in hetzelfde zaaltje even ompluggen voor Desert Mountain Tribe, een zeer toepasselijke naam voor een lekkere set vol stomende psychrock. Indrukwekkend veel geluid met slechts drie man. De Brits-Duitse band klinkt soms wel een beetje als Pauw, het doet ook denken aan The Black Angels. Het laatste nummer wordt al na een half uur aangekondigd, maar “don’t worry, it lasts 10 minutes or so”. De straffe ritmesectie geeft ruimte voor zwierend psychende gitaarsolo’s. DMT is niet heel vernieuwend of radicaal, maar dit is een meer dan prima band.

Desert Mountain Tribe

Van totaal andere orde dan alles wat we eerder hebben gezien zijn The Germans, uit (jawel) België. Ze presenteren ons met Are Animals Different een verbluffende psych/kraut-trip van drie kwartier. Na lange en nog rustige intro ontstaan steeds meer structuren, de frontman in het zilveren kostuum blijkt ook een van de zangers, en gaandeweg worden we meegevoerd in alles tussen noise en ambient. De band speelt in het halfdonker en is moeilijk te zien, en toch gebeurt er van alles. Een bizarre toevoeging is de waanzinnige baardige Catweazle-danser, eerst in een dik pak, daarna bovenop de versterker strippend tot een latex broek, vervolgens verder tot een netpakje. Hij danst overal, op het podium, in het publiek, op de bar, op het hekje, terwijl de band intussen “gimme your love” als een bezwerende chant over een duistere industrial drone brengt. Geweldige psychedelische hoogmis dit, precies op het dunne randje tussen waanzin en briljant.

Briqueville

We zitten al stratosferisch veel hoger dan gisteravond, en dan moet Briqueville nog beginnen in Mutua Fides, het nieuwe Vindicat-gebouw. Briqueville komt uit de goorste krochten van het toch al niet altijd zo frisse België, om ons te teisteren met de meest duisterste doom die er voorradig is. Het is volstrekt onduidelijk wie er in de lange gewaden en achter de maskers schuil gaan; het kan met Amenra te maken hebben, of wellicht is dit de katharsis van een vroegere vadermoordenaar. Briqueville neemt ons mee naar een donkere onderwereld, een hel waar al het leven uit verdwenen is, waar je ingewanden op het rooster gaan en waar geen maagden meer te vinden zijn. Het is de soundtrack bij de Guernica. Ze spelen vier nummers, I, II, III en IV, waarvan de eerste twee nog niet helemaal bij de strot grijpen, om daarna met harde doom genadeloos toe te slaan voor wie er op heeft durven wachten. Het laatste, kwartier lange nummer, is hard, genadeloos, en ronduit imponerend.

En daarna gaat Eurosonic over in de nachtelijke randfeestjes. In de Kroeg van Klaas zien we St. Tropez nog op de bar staan, maar vernemen we helaas ook dat The Homesick vanwege klachten uit de buurt niet meer mag spelen. Zo gaan die dingen aan de rafelranden van het festival. Niettemin: deze vrijdag maakt heel veel goed van wat we gisteren hebben moeten missen. Wij verlaten Groningen met een goed gevoel, Noorderslag laten we aan New Wave en anderen. Tot volgend jaar.

Anderen
Kindamuzik was er ook: http://www.kindamuzik.net/live/eurosonic/eurosonic-2016-de-vrijdag/26488/
3voor12 was heel ergens anders: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2016/eurosonic-noorderslag/Liveblog-vrijdag.html
NMTH kwam ik veel tegen: http://nmth.nl/eurosonic-vrijdag-circlepittende-nederlanders-psychende-britten-harde-ijslanders-en-nog-leipere-belgen/

Advertenties
5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: