Muse – Lanxess Arena, Keulen, 6 maart 2016

Het is dan nu zover gekomen dat ik mij deze zondag in de immense Lanxess Arena in Keulen bevind voor een avondje powerplay van Muse. Ik ben bepaald geen fan van de pompeuze rock van Matthew Bellamy en de zijnen, maar een lollig weekendje weg is zelfs voor Muse wel een goed excuus. En eerlijk gezegd ben ik ook wel benieuwd wat ze er van bakken, deze grootse show met veertig vrachtwagens aan materiaal. Kom maar op!

Waar zijn we beland? De rijen buiten de Lanxess Arena zijn lang, maar binnen is dit een hele fijne zaal, maatwerk voor grootschalige concerten zoals deze. De Keulse Arena scoorde onlangs zelfs nog hoger dan de Amsterdamse Kabeldoos als het gaat om bezoekersaantallen voor concerten. We zitten vrij hoog in de arena, maar het zicht op het podium midden in de zaal is uitstekend. Die setting is zo’n beetje vergelijkbaar met die van U2, heb ik begrepen.

Ver beneden ons doet Nothing But Thieves een voorprogramma van een half uurtje. In lijn met hun naam is het geluid goed gejat van veel betere bands als Editors en Killers. Dit hoort er dan even bij, maar verder is het een very forgettable bandje.

Muse laat gelukkig niet lang op zich wachten. Toch wel mooi dat ze hier spelen, en hierna een paar keer in de Ziggodoos, want dit is onderhand wel een serieus grote band geworden, die bij de vorige tour nog ‘gewoon’ de Amsterdam Arena deed. De Britten hebben sinds 1999 dan ook heel wat millionsellers op hun naam staan, met hun combi van orkestrale rock, overdreven romantiek en hoge falsettozang. Vorig jaar verblijdde Muse de wereld met Drones, een niet mis te verstane aanklacht tegen moderne oorlogsvoering.

Na wat introotjes knalt Muse meteen flink los met Psycho, van de laatste plaat. Dat nummer is meteen een mooie staalkaart van wat Muse te bieden heeft tegenwoordig. Het is voor hun doen een vrij strak nummer, doorspekt met tapeloopjes van de drill instructor er door om duidelijk te maken dat het leger opleidingsmachine voor psychokillers is. De rest van de set varieert tussen oude en nieuwe nummers, van alle albums wel wat meen ik, zoals dat hoort bij een band van dit formaat. Zo knalt het 21 nummers door, met af en toe leuke trivia in de muziek verwerkt, zoals een riffje van Led Zeppelin’s Heartbreaker. Prijsnummer Uprising zit helemaal tegen het einde, in een fenomenale uitvoering. De riff in The Handler is bijna classic metal. Lekker! Zo zit de set vol nummers en specials die de aandacht er bij houden.

2016-03-06 21.54.18-2

En het klinkt goed ook. Het Drones-album vind ik op zichzelf nogal over the top, maar live klinkt het veel beter in balans. Bellamy is uitstekend bij stem, in de zin dat zijn nogal overdreven zang niet irriteert of de boel uit het lood slaat. Het geluid is bovendien loepzuiver en volumineus, razendknap voor een driemansband (geholpen door een niet uitgelichte en iets verlaagd opgestelde vierde man achter de synths).

De band heeft er bovendien duidelijk heel erg veel zin in en er wordt hard gewerkt. Drummer Dominic Howard zit achter zijn enorme drumkit midden op het rond draaiende podium, terwijl bassist Chris Wolstenholme (met lichtgevende bas) en voorman Bellamy vele kilometers maken, rennend van voor naar achter, zingend in één van de vele microfoons. Wat een energie!

2016-03-06 22.08.14-2Visueel is dit groots en meeslepend, zoals dat heet. Het licht is indrukwekkend en retestrak getimed. De projecties kunnen we vanuit onze positie niet goed zien helaas. Wel zien we tien grote bollen, die regelmatig als geheimzinnige drones over het publiek heen komen zweven. Er knalt confetti als een sneeuwstorm in het rond. En vliegt daar een straaljager? Een oproepje aan het begin van de set om allemaal de lichtgevende mobieltjes in de lucht te houden is misschien wat goedkoop, maar het ziet er vanaf onze positie toch stiekem wel fraai uit. En ach, bij een band als dit mag meezingen ook, hoor.

Muse, het zal uiteindelijk mijn band niet worden, daarvoor is dit me veel te bombastisch en pathetisch, maar dit is dan toch wel een heel prima avond. Muse dwingt hier echt respect af. En als je dan al vanaf de middelbare school samen een bandje hebt dan is er toch niks leukers dan zo’n show neer te zetten? Dit wil toch iedereen? Zo’n show waar technisch alles klopt én waar het plezier van de band echt van het podium af spat. Hier moet iedereen wel blij van worden.

2016-03-06 22.33.06-1

Setlist: http://www.setlist.fm/setlist/muse/2016/lanxess-arena-cologne-germany-6bf08676.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: