Ultimate Painting, Naive Set – Ekko, Utrecht, 11 maart 2016

Vandaag relaxed het weekend in met een mooi tweeluik van bands met echte liedjes. Het is op de valreep nog uitverkocht ook, dus volle bak voor het betere luisterwerk.

Ik kom binnen bij Naive Set, die ons eind vorig jaar verblijdden met de fijne plaat Dragon. Wat een sympathiek en warm bandje is dit toch. Ze hebben heerlijk tegen de lulligheid aan hangende liedjes, lekkere samenzang en een enorm goed humeur. Voor Midnight, Amsterdam wordt een fiets het podium op gesleept, waarop zanger/gitarist Mikey Casalaina het nummer afwerkt. Het oogt haast gezellig, maar dat verhult niet dat hier vier uitstekende muzikanten staan. De drummer speelt – zonder bassdrum – retestrak, motorik haast. Het laatste nummer Let me down (meen ik) krijgt een lekker dampende, bijna psychedelische versie.

IMG_6045

Ultimate Painting pakt het wat afstandelijker aan. Het zijn liedjes om lekker loom in te hangen, tot op het saaie af (‘snoozefest’ lees ik op twitter), maar ik vind het zeker niet vervelend. Aan de andere kant: dit zijn natuurlijk ook niet de meest opwindende mensen, je moet er niet aan denken om er naast te zitten aan de bar; elk gesprek slaat waarschijnlijk meteen dood. Toch zijn Jack en James in de liedjes wel echte verhalenvertellers, zie vooral een nummer als Central Park Blues. Er wordt technisch virtuoos gespeeld, maar al met al kabbelt het toch nogal voort, zonder veel hoogte- of dieptepunten. Het is als de aantrekkelijke sloomheid van een Kurt Vile. Bovendien laat vooral gitarist Jack Cooper zich continu afleiden door geluid, licht en dergelijke bijzaken, en dat zit in de weg om het publiek hier écht in te pakken.

Het schippert zo wat tussen uitstekende liedjes en soms haast lamlendige uitvoering. Kom op jongens, een beetje meer pit! Na goed drie kwartier wordt dan al het laatste nummer aangekondigd, “but it will be a long one”. Wat krijgen we nou? Maar dan komt dan toch ineens het heilige vuur, met een felle, bijna kwartier lange jamsessie vanuit het titelnummer Ultimate Painting. Juist, zo kan het dus ook! Aldus, na een prima maar een tikkeltje saaie set springt dan toch de vonk over, maar dan is het ook al weer voorbij.

IMG_6057.JPG

IMG_6068

Ziet u ook dat de kwaliteit van de foto’s van totaal andere orde is dan de telefoonkiekjes die ik normaal gebruik? Dat klopt, want deze prachtige foto’s zijn gemaakt door Anne-Marie van Rijn, geweldig fotograaf (en genieter van bands). Hopelijk zien we dat vaker!

Advertenties
4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: