Monomyth – TV De Helling, Utrecht, 26 maart 2016

Het is weliswaar Stille Zaterdag, tussen Goede Vrijdag en Pasen, maar we controleren nog maar eens goed of we de oordopjes paraat hebben, want vanavond staat niemand minder dan Monomyth op het podium in De Helling. Yes!

In het voorprogramma staat eerst Mantra Machine. Dat is alles wat je je voorstelt bij een band met die naam: instrumentaal, slepend, bedwelmend. Met slechts drie man in basisopstelling drum, bas en gitaar wordt een breed palet aan denderende soundscapes over de langzaam vullende zaal heen gestrooid. Achter de band zien we fascinerende beelden, van een motor door de woestijn, abstracte fractals, en uiteindelijk een soort van buitenaardse landschappen. Dit is zeker niet verkeerd!

Monomyth kleurt het geluid nog veel verder in, met synths, keyboards en jawel, de gitaar met dubbele hals. De nieuwe plaat Exo is net vorige week verschenen als afsluitend deel van een epische drieluik vol lange instrumentale nummers. Dit is hypnotiserende muziek van tijdloze proporties.

De monomythe staat voor de eenzame reis, de queeste van de held die als jongen vertrekt en uiteindelijk via vele avonturen als man weer thuis komt. Die Bildung maken we vanavond mee, in 7 nummers in 7 kwartier. Monomyth brengt een zeer zorgvuldig uitgevoerde catharsis met nummers waar je eindeloos in op kunt gaan. Het eerste nummer Surface Crawler hangt nog een beetje tegen de progrock aan, daarna komen we met stevige drones en retestrak gitaarspel langzaam in een steeds diepere trance. Drummer Sander Evers legt een onwaarschijnlijk strak tapijt van motorik neer, dit is van Jaki Liebezeit-achtige proporties.

Classic Vanderwaalskrachten krijgt een extra lange uitvoering, lijkt het wel, en dat geldt zeker voor nieuwe classic Uncharted, dat pas na ruim tien minuten tot een zinderende explosie komt. De plaat is al goed, maar live is dit echt geweldig. Het is eigenlijk een grote schande dat we hier met nog geen tweehonderd man staan, maar hier zijn wel de fans die deze loutering helemaal weten te ondergaan. Als het dan eindelijk toch afgelopen is maakt het overwinningsgebaar van Evers duidelijk dat Monomyth hier boven zichzelf is uitgestegen. En zo is het, dit was echt onwaarschijnlijk goed.

2016-03-26 21.29.142016-03-26 21.29.21
2016-03-26 21.44.59-2
2016-03-26 21.55.39-1

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: