Giant Sand – Tolhuistuin, Amsterdam, 10 april 20116

En toen was daar in januari plots de aankondiging van Howe Gelb dat Giant Sand er na dertig jaar na nog één afscheidstournee mee op ging houden. Ik heb Giant Sand al die tijd volstrekt ten onrechte genegeerd, zonder aanwijsbare reden, maar vanavond in de Tolhuistuin is dan een allerlaatste kans om het goed te maken, want dit is het enige concert in Nederland.

De sfeer is op deze zondagavond bij aanvang nog wat verstild en onbestemd, en voorprogramma (officieel zelfs double bill) Jason Lytle draagt bepaald niet bij om er wat sfeer in te brengen. De voormalig zanger van Grandaddy staat rechts op het podium te pielen met wat elektronische ambient drones, links staat een volslagen lethargische gitarist, en samen is het niet eens zozeer slecht, maar wel dodelijk saai.

Gelukkig loopt het wat voller voor Giant Sand (al kun je niet zeggen dat het echt vol is vanavond) en er komt wat meer pit in de avond. De strak gedistingeerde voorman Gelb heeft twee gitaristen, een bassist en een drummer meegenomen voor een staalkaart van beste nummers uit de afgelopen dertig jaar. Giant Sand speelt prachtige songs vol eigenwijze americana met af en toe stevig gierend gitaarwerk; al in het tweede nummer Yer Ropes horen we dat het vanavond wel goed gaat komen. De gitaristen blijven bloedserieus voor zich uit kijken, maar ze komen na een paar nummers wel steeds meer los in hun technisch haast perfecte gitaarspel. Gelb is geweldig bij stem, met zijn prachtige, veelkleurige bariton, ergens tussen Cohen en Reed in.
2016-04-10 21.53.45-2

Een paar nummers gaat dit heel prima, maar langzaamaan komt toch de klad er even in. De wonderlijke keuze om de gitaristen als zangers ook een nummer te laten doen geeft een heel matig resultaat. Gelb wordt intussen wat spraakzamer en vertelt dat hij dit jaar zestig wordt en het wel mooi vindt zo, maar ‘te weinig nummers met meezingcoupletjes’ heeft geschreven om er in alle rust van te kunnen leven. Hij gaat dus wel degelijk verder in de muziek, maar wil andere richtingen verkennen: classic jazz, en daar gaan we dan nu een paar nummers van horen. De gitaristen verlaten het podium verlaten en achter zijn piano laat Gelb horen dat zijn stem uitstekend in het genre past, maar verder is dit muzak voor in de rommelbak op Koningsdag. Zelfs de Cohen-cover blijft in versuffing hangen. Kakt de avond dan toch nog genadeloos in?

2016-04-10 22.03.09Nee, zo erg is het bij lange na niet. De band keert terug met vooral nummers van de laatste plaat, die toch eigenlijk veel en veel beter blijkt te zijn dan dat ik aanvankelijk dacht. De nummers zitten vol subtiele vondsten, zoals de korte flamenco-riedel die een heel universum weet op te roepen. Als dochter Patsy Jean op het podium wordt geroepen komt er nog meer diepgang in de vocalen en wordt het weer echt heel erg goed. Het origineel is met bijdrage van, jawel, The Common Linnets, die daarmee meteen hun beste werk van de afgelopen jaren hebben laten horen, maar ook Patsy geeft een fijn likje country mee. We koesteren ons in de warme woestijnwind, heerlijk. En omdat het toch een feestje is mag ook Jason Lytle twee nummertjes meedoen. Tussen de gestileerde mannen van Giant Sand is hij toch enigszins de man op de grasmaaier, en ook zijn stem heeft bij lange na niet de mooie diepgang van Gelb, maar het nummer Jaykub (van Lytle en Danger Mouse) krijgt hier toch wel een heel wondermooie uitvoering.

Giant Sand is misschien wat wisselvallig vanavond, maar beter is om het ‘grillig’ te noemen, in de allerbeste zin van het woord. Het knaagt wat aan me dat ik ze zo lang heb weten te negeren, maar van deze fascinerende avond kan ik toch mooi zeggen dat ik er bij was.

2016-04-10 22.56.53

Kindamuzik was er ook: http://www.kindamuzik.net/live/giant-sand/giant-sand-jason-lytle/26644/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: