Koningsnacht Kraut – DBs, Utrecht, 26 april 2016

Tussen de rotzooi van de vrijmarkt is het vaak lang zoeken is naar iets van enige waarde, maar DBs gooit ons op deze Koningsnacht gewoon vijf prachtige juweeltjes voor de voeten. Terwijl half Utrecht verkleumd en verregend in de stad staat te vernaggelen zitten wij voor weinig geld lekker binnen om de oren eens stevig te teisteren met de Koningsnacht Kraut!

imag8607.jpgAanvang met Blown Out, driemansformatie met drie of vier haast oneindig lange instrumentale nummers psychedelische stonertrip. Stoïcijns staan de mannen hard te gaan, maar vooral de bassist is wel echt een beest hoor. Retestrak pompt Blown Out het festival op gang en de zaal steeds voller. Heel fijne trip.

Tweede band is Crows, maar die laten we even schieten omdat er ook bar gehangen moet worden, maar bij GNOD is dat natuurlijk geen optie. Niet minder dan zes man op het podium, met liefst twee drummers. Waarom? Omdat het dan harder gaat natuurlijk! Maar GNOD is veel meer dan dat. De drummers zijn razend knap op elkaar ingespeeld en gooien er gezamenlijk af en toe verdomd complexe ritmes uit. Op plaat presenteert GNOD vooral lange psychedelische structruren met hier en daar haast verstilde momenten, maar live lijken het zowaar wel echte nummers, die zonder omhaal over de zaal denderen. Dit is stevige krautrock vanuit de diepste underground, maar meer nog doet het me denken aan Silver Mt. Zion, vanwege de sound natuurlijk, maar ook vanwege de DIY uitstraling en de wetenschap dat de line-up net als bij SMZ constant wisselt. GNOD is good! Dit is echt een hele lekkere band, over een tijdje gelukkig al weer in den lande te bewonderen, bij Eindhoven Psychfest.

imag8624.jpg

In het rookzaaltje gaat dan al snel St.Tropez los, voortgekomen uit Go Back to the Zoo maar dan veel leuker omdat de bandleden nu gewoon doen wat ze leuk vinden (stel ik me zo voor) in plaats van wat scoort. Dat leidt tot prettig rammelende garagerock, maar zo direct na GNOD valt met name dat rammelen wel op. Leuke band en zeker in staat tot een feestje (zagen we eerder dit jaar ook in in de Kroeg van Klaas), maar vandaag lijkt het toch wat tam.

‘Tam’ is geen term die past bij Bong Ra. Gruwelijk hard staat hij op het podium met zijn breakbeats dwars door je oordoppen heen te blazen. Jason Kohnen is de rust zelve, het is bij dit soort acts nooit helemaal duidelijk wat hij nu eigenlijk echt op zijn apparatuur staat te doen, maar het resultaat is verschroeiend hard. En zeker ook goed, want het geluid is op zichzelf uitstekend en we herkennen in deze machine vele subtiele ritmewendingen.

Kortom: deze Koningsnacht levert DBs ons een prachtig ontdekfestivalletje, verpakt als feestje. Dank u zeer.imag8664.jpg

Advertenties
4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: